Meer regels verhuur vakantiewoningen in Spanje

Geschreven door Rinus van Vliet op 29 januari 2019

Verhuur in Spanje leuke bijverdienste
Veel mensen die in Spanje een (tweede) woning hebben, verdienen een leuk centje bij door deze woning te verhuren. Meestal verhuren ze alleen aan familie en bekenden maar sinds de opkomst van internet en websites als Airbnb en Homeaway is het zo gemakkelijk geworden om contact te leggen met mogelijke huurders dat de verhuur van vakantiewoningen een enorme vlucht heeft genomen. Er zijn steeds meer mensen die een appartement of woning in Spanje kopen, puur om deze vervolgens als vakantiewoning te verhuren. En dat heeft gevolgen.

Spaanse overheid en hotels missen inkomsten
Ten eerste merken overheid,  officiële hotels en appartementen dat ze inkomsten mislopen omdat zoveel potentiële klanten kiezen voor een woning die ze op het internet vinden. De Spaanse overheid is dan ook al enkele jaren bezig om de illegale vakantieverhuur in Spanje een halt toe te roepen en te eisen dat elke woning die regelmatig verhuurd wordt, geregistreerd moet worden en belasting moet betalen.

Lees meer: Meer regels verhuur vakantiewoningen in Spanje

‘Een ezel stoot zich in het gemeen niet tweemaal aan dezelfde steen’, zegt het spreekwoord. Het ziet er naar uit dat de makelaars in Spanje en de Spaanse projectontwikkelaars dat wél weer gaan doen.

Jaren van explosieve groei Spaanse woningbouw
Kijken we eerst even terug naar de Spaanse onroerendgoedmarkt. Tussen 1990 en 2008 werd de Spaanse kust helemaal volgebouwd met appartementengebouwen en chalets. Op elke straathoek opende een makelaar zijn kantoor en in het straatbeeld overheersten de bouwkranen. 

Tijdens de crisis verdwenen 70% van alle makelaars
Tijdens de economische crisis die in 2008 begon en enkele jaren duurde, was het aan de Spaanse kust vooral de bouw- en onroerendgoedsector die een enorme klap kreeg.

Lees meer: In Spanje schieten de makelaarskantoren weer als paddenstoelen uit de grond

Onduidelijkheid rond hypotheekbelasting in Spanje de "AJD"

Geschreven door Rinus van Vliet op 04 december 2018

Iemand die een huis Spanje huis koopt en voor de aankoop van dat huis een bedrag bij een bank in Spanje moet lenen in de vorm van een hypotheek, moest vroeger behalve het geleende bedrag, de notariskosten, de kosten voor inschrijving in het eigendomsregister en administratiekosten ook een belasting betalen, die in het Nederlands letterlijk vertaald kan worden als ‘belasting op legaal gedocumenteerde rechtshandelingen’ of korter hypotheekbelasting. In het Spaans heet deze belasting Impuesto sobre Actos Jurídicos Documentados, in de volksmond AJD genoemd.

Wat is de AJD? (volledig geschreven Impuesto sobre Actos Jurídicos Documentados)

Het gaat, zoals de naam in het Spaans al enigszins uitlegt, om een belasting op de notariële papieren die worden opgemaakt als een Spaanse bank een huizenkoper een lening geeft.

Lees meer: Onduidelijkheid rond hypotheekbelasting in Spanje de "AJD"

Controle Spaanse notaris niet waterdicht

Geschreven door Rinus van Vliet op 15 juli 2014

In een recente uitspraak van het Hooggerechtshof werd een Spaanse notaris veroordeeld tot het betalen van een flinke schade vergoeding.

De notaris had een koopakte laten passeren zonder de koper er op te wijzen dat er beslag op de woning die hij kocht was gelegd.

Deze veroordeling heeft heel wat ophef veroorzaakt onder de Spaanse notarissen. Wat blijkt is dat de notaris niets van deze beslaglegging kon weten. Het is de vraag of deze forse veroordeling iets oplost voor toekomstige kopers en of dit probleem wel echt alleen een probleem van de notaris is.

Lees meer: Controle Spaanse notaris niet waterdicht

Spanje niet langer het zwarte schaap

Geschreven door Rinus van Vliet op 23 februari 2014

Spanje is niet langer het zwarte schaap maar wordt door investeerders nu gezien als de stijgende ster aan de vastgoed hemel. Dit schrijf PriceWaterhouseCoopers (PWC)in een rapport over de tendens in de onroerend wereld.
Het rapport meldt dat sinds Sareb ( Banco malo) is begonnen met de uitverkoop van probleem vastgoed, er een run van durfinvesteerders is gekomen op onroerend goed. Vooral de regio Madrid en Barcelona zijn hot.

Lees meer: Spanje niet langer het zwarte schaap

Vastgoed eindsprint 2013 Spaanse banken

Geschreven door Rinus van Vliet op 16 november 2013

Spaanse banken zetten alles op alles om in de laatste 2 maanden van het jaar nog flinke aantallen onroerend goed aan de man te brengen.
Bij Banco Santander doen ze dat met de vastgoed afdeling Altamira en Banco Popular met hun makelaarskantoor Aliseda via hun websites. Makelaarskantoor Bankia Habitat organiseert een online veilng voor de Sareb.

Lees meer: Vastgoed eindsprint 2013 Spaanse banken

Banco Malo maakt verkoop strategie huizenvoorraad bekend

Geschreven door Rinus van Vliet op 02 juli 2013

6 maanden na de oprichting heeft de Sareb* (Banco Malo) haar verkoop strategie bekend gemaakt.

In totaal moeten 194.474 activa een nieuwe baas vinden. De 90.500 financieringen vergeten we.
De 97.200 stuks onroerend goed zijn interessanter voor kopers die op zoek zijn naar een huis in Spanje. Dit is de verdeling van pakket onroerend: 76.000 leegstaande woningen, 6300 verhuurde woningen en 14.900 percelen. Vooral aan de Middellandse zee kust staat veel vastgoed in handen van de banken.

Lees meer: Banco Malo maakt verkoop strategie huizenvoorraad bekend

Wie zijn de sterkste huizenkopers in Spanje?

Geschreven door Rinus van Vliet op 23 juni 2013

Wie zijn de sterkste huizenkopers in Spanje?
Buitenlandse huizenkopers gaven in 2012 ruim 5,5 miljard euro uit voor de aankoop van onroerend goed in Spanje. In geld uitgedrukt was dat 17% meer dan in het jaar ervoor. Het totaal aantal verkochte woningen bedroeg 544600. Deze cijfers zijn opgesteld aan de hand van het door de Spaanse notarissen geregistreerde aantal woningverkopen in 2102. Wie kochten deze woningen?

Lees meer: Wie zijn de sterkste huizenkopers in Spanje?

Een koopje kan achteraf nog een onaangename verrassing opleveren

Geschreven door Rinus van Vliet op 09 mei 2013

Gehanteerde waardes liggen te hoog.
In Spanje werkt de fiscus met tabellen waarin de minimale waarde staat voor het bereken van de 8% overbelasting op een woning. Voor elke woning in Spanje is deze waarde bekend. De alarmbel gaat rinkelen op het belastingkantoor als er een lagere waarde in de notariële koopakte staat. De waardes die de Spaanse fiscus gebruikt liggen momenteel soms wel 40 % hoger dan de huidige marktprijs.

Lees meer: Een koopje kan achteraf nog een onaangename verrassing opleveren

De 10 best bezochte huizen portals van Spanje op een rij

Geschreven door Rinus van Vliet op 28 april 2013

10 grootste Spaanse huizen portals op een rij gezet

Een huis kopen in Spanje begint meestal met speuren op allerlei Spaanse huizen sites. Vaak kom je dan terecht op niet Spaanse verzamelsites.
Wil je informatie wat dichter bij de bron, kijk dan eens op de Spaanse portals. Spaanse particulieren maken heel veel gebruik deze sites. Meestal gratis. Makelaars gebruiken deze sites ook maar betalen ervoor.

Lees meer: De 10 best bezochte huizen portals van Spanje op een rij