Skip links

Bouwsector in Spanje staat weer als een huis

Bouwsector in Spanje staat weer als een huis

Alicante verkoopt de meeste huizen aan de Spaanse kust.
Aan de Spaanse kust sluit de provincie Alicante het eerste halfjaar af als de provincie met de meeste verkochte huizen gerelateerd aantal het aantal inwoners.

Over heel Spanje gezien staat de provincie Alicante op de derde plaats achter Madrid en Barcelona.

Nieuwbouw projecten in Alicante

Het geschatte aantal woningen dat dit jaar gerealiseerd zal worden in de provincie Alicante ligt bij de 7000. Dit komt neer op een groei van 4,4% vergeleken met dezelfde periode in het jaar 2018. Deze groei ligt nog mijlenver uit de buurt van het aantal in Spanje gebouwde huizen dat voorafging aan de Spaanse onroerend goed crisis. In die jaren werden er in Alicante 47000 woningen per jaar gebouwd. Dit was dan ook mede de oorzaak van de Spaanse vastgoed crisis.

Onroerend goed in Spanje een zekere investering

Op dit moment is de vraag naar nieuwbouw woningen in Spanje nog steeds groter dan het aanbod nieuw gebouwde woningen. Bouwbedrijven en architecten zijn dan ook hard op zoek naar bouwpercelen.

De Spaanse huizenmarkt is stabiel

"De woningmarkt is stabiel en er moeten meer woningen gebouwd worden", zegt Antonio Macía van het Architecten College van Alicante. "Natuurlijk niet de aantallen die huizenhoog boven de vraag liggen, zoals dat in de jaren voor de Spaanse woningcrisis is gebeurd."

Huizenverkoop Spaanse kustprovincies

De provincie Alicante noteert in het eerste halfjaar het grootste aantal verkochte woningen aan de kust in Spanje. Gevolgd door Malaga op de tweede plaats, Almeria op de derde plaats en Castellon op de vierde plaats. Dit blijkt uit de cijfers van de Spaanse eigendomsregisters zien.

De Spaanse Costa's doen het goed

De Spaanse Costa's zijn zoals gewoonlijk de gebieden waar de meeste huizen in Spanje verkocht worden. In concrete getallen werden er in de provincie Alicante 9473 woningen verkocht in het eerste halfjaar. 1519 woningen van dit aantal waren nieuwbouwwoningen. 42% van het totaal werd gekocht door buitenlandse kopers.

Lange wachttijd bouwvergunning in Spanje

De traagheid waarmee bouwplannen en bouwaanvragen in Spanje worden afgehandeld door de Spaanse gemeenten is een probleem. Er wordt gewerkt aan een oplossing. Het idee is particuliere architectenbureaus in te huren. Deze architecten moeten de bouwafdelingen van de Spaanse gemeenten werk uit handen nemen. Ze gaan zorgen voor een snellere afwikkeling van de bouwaanvragen. Een bouwbedrijf kan niet 6 jaar op een bouwvergunning wachten. Dit gebeurt nu wel in de Spaanse kustgebieden waar veel gebouwd moet worden om aan de vraag te voldoen.

Bouwactiviteit aan Spaanse kust

De stad Alicante en het gebied ten zuiden van Alicante zijn de gebieden waar de meeste bouwactiviteiten te zien zijn. Hier een opsomming van de plaatsen waar nu extreem veel gebouwd wordt.