Rutte schiet Rajoy te hulp
Voor Nederland is het belangrijk dat Spanje overeind blijft. Nederlandse banken hebben 50 miljard euro uitstaan in Spanje.
Iedereen wil Spanje helpen….of willen ze zichzelf helpen?
Deze week kregen we in Spanje visite van de Française Christine Lagarde met een aantal van haar collega’s van het IMF (Internationale Monetaire Fonds) Niet vanwege onze heerlijke paella, maar ze wilden wel even in de keuken kijken.
Gelukkig werden niet alle banken op dezelfde hoop gegooid. Twee grote internationaal opererende Spaanse banken werden zelfs geprezen voor de ruime veiligheidsbuffer die ze aanhielden.
Goed nieuws dus, vooral voor Nederland.
Nederlandse banken hebben volgens de meest actuele openbare cijfers 50 miljard uitstaan in Spanje. Hier moeten we de Nederlandse pensioenfondsen dan nog even bij op tellen. De exacte bedragen weet je niet maar dat het ABP flink heeft meegedaan weten we wel. Tel daar nog maar even bij wat de verzekeraars en andere professionele beleggers wel graag terug zullen willen ontvangen van Spanje.
Geen wonder dat Mark zo blij was dat Rajoy die 100 miljard wel wilde aanpakken.
Spanje is geen Griekenland zei Kees de Jager deze week in de Tweede Kamer. Gelukkig niet Kees, want dan zag het er niet best uit.
De inspecteurs van het IMF hebben de Spaanse banken op 3 stapeltjes gelegd.
1-De Spaanse banken die elke financiële aardverschuiving aan kunnen zijn, Banco Santander, de bank BBVA en de Caixabank. Samen zijn ze goed voor bijna 50% van de Spaanse bankensector.
2- Banco Sabadell samen met de CAM bank en de Banco Guipuzcano die door Sabadell zijn ingelijfd. Verder Banco Popular die Banco Pastor hebben overgenomen, de Kutxa bank en Bankinter. Deze banken zijn door het onderzoeksteam van het IMF ingedeeld in de 2e groep. Sommige van deze banken zouden aan het eind van 2012 in het verlies kunnen komen, als ze moeten voldoen aan de groeiende eisen en bepalingen, volgens de wijze dame en mannen van het IMF.
3-De derde groep bestaat uit banken die van de Spaanse regering al enige vorm van steun hebben ontvangen.
Het leeuwendeel van het steunpakket zal gaan naar de banken die altijd geprobeerd hebben hun boterham te verdienen met het verstrekken van hypotheken aan bouwbedrijven en projectontwikkelaars.Deze financiële steun wordt gegeven vanuit het FROB.
Het FROB is een door de Spaanse staat in het leven geroepen instelling die ervoor moet zorgen dat er geen banken kopje onder gaan. De afkorting staat voor Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria
(Herstructureringsfonds voor banken)
De buitenlandse banken die in Spanje hun business hebben (zoals de ING) en kleine privé banken zijn door het inspectieteam niet meegenomen.
Maar waar praten we over?
In de Spaanse krant “ El Mundo” las ik dat er alles bij elkaar opgeteld voor 231 miljard euro door buitenlandse investeerders is geïnvesteerd in Spanje.
Iedereen wil Spanje helpen….of willen ze zichzelf helpen?