Skip links

Vraag naar woningen aan de Costa Blanca groeit weer

Woningen Costa Blanca

De stijging zit vooral in de nieuwbouw woningen. Terwijl de Spanjaarden nog wachten stappen de buitenlandse huizenkopers weer in.

Vraag naar woningen in Alicante 4 maanden op een rij gestegen
De vraag naar tweede woningen in de provincie Alicante is voor de 4e maand op een rij aangetrokken. Terwijl over heel Spanje de vraag naar woningen afneemt is aan de Costa Blanca het tij gekeerd. In de maand november werden er 1923 huizen verkocht in de provincie Alicante. Dit is een stijging van 21,2% ten opzichte van november 2011. De stijging is vooral te danken aan de groeiende koopinteresse van buitenlandse huizenkopers. Dit blijkt uit cijfers van het Spaanse Bureau Van Statistiek (Instituto Nacional de Estadística)

4 maanden van stijgende huizenverkoop in Alicante
De provincie Alicante (Costa Blanca) wist al 4 maanden op een rij haar stijgende lijn vast te houden.
Dit zijn de groeipercentages over de laatste maanden van 2012.
augustus + 10,1 %
september + 5,22 %
oktober + 17,87 %
november + 21,2 %
De stijging zit vooral in de nieuwbouw woningen. De verkoop van bestaande woningen bleef nagenoeg gelijk.

Terugval in de rest van Spanje
De rest van Spanje had een terugval in de verkoop van woningen. Over heel Spanje liep de verkoop van woningen in de maand november met 16,1% terug. In november 2012 werden er in het totaal over heel Spanje 25.655 woningen verkocht.

Er was een stijging verwacht
Eind 2012 zijn er veel fiscale voordelen komen te vervallen. De korting op de BTW bij aankoop van nieuwbouw stopte. Einde van de belastingaftrek bij de aankoop van een woning en de overdrachtsbelasting ging omhoog. Omdat erop gerekend werd dat veel aspirant kopers deze kansen nog zouden pakken was er eigenlijk een stijging van de huizenverkoop voor heel Spanje verwacht aan het einde van het jaar 2012.

Buitenlandse kopers worden wakker
Aan de Costa Blanca gebeurde het wel. Terwijl de Spanjaarden zaten te wachten op nog lagere prijzen werden de buitenlandse kopers wakker. Zij zijn in het 3e kwartaal weer begonnen met kopen van 2e woningen in de provincie Alicante. Langzaam wordt gerealiseerd dat nieuwbouw huizen op mooie locaties opraken.

Spanje de grote verassing van 2013
Volgens de wijze mannen van de Amerikaanse bank Morgan Stanley kan Spanje de verrassing van 2013 worden. Zij zien investeren in Spanje als een zeer interessante strategie vanwege de goede winstverwachtingen. Morgan Stanley heeft Spanje op de 2e plaats van hun jaarlijkse lijst met interessante landen om in te investeren gezet. Zwitserland staat op 1, Duitsland op 3, Finland op 4 en Engeland staat op een 5e plaats.