Skip links

Nieuwe Ley de Costas ,einde aan de onzekerheid.

Ley de Costas

Meer zekerheid voor de eigenaren van restaurants op de standen aan de middellandse zee en woningen op de eerste lijn.

Circa 3000 strandtentjes de zogenaamde “ chiringuitos” en duizenden woningen gered.

Jarenlange onzekerheid voor 10.000 kilometer kustlijn
Deze kustwet dateert nog uit het jaar 1988. Het is een wet die veel eigenaren van een huis dat met zijn voeten in de zee staat slapeloze nachten bezorgde. Veel vergunningen die op basis van deze wet waren afgegeven zouden in 2014 komen te vervallen.

Rust tot het jaar 2063
Met de vandaag goedgekeurde wet blijven alle vergunningen 75 jaar overeind. Dit wordt dan wel gerekend vanaf 1988. Dus tot het jaar 2063 is er weer rust aan de Spaanse kust. Een blog dat ik al eerder schreef over dit onderwerp.

Lang bestaande buitenwijken bevrijdt van de kustwet
Bovendien heeft de regering voor bepaalde allang bestaande buitenwijken de toepassing van de kustwet ongedaan gemaakt. Dit onder andere op verzoek van gemeenten zoals Malaga die daar op sociale gronden op aangedrongen hadden.

Dubbelzinnige wet
De verwarring zat onder andere daarin dat een bouwvergunning voor een woning of een appartementen complex afgeven door de lokale gemeenten, door de provincies zo weer teruggedraaid konden worden. En zelfs werden gesloopt.

Exploitanten strand horeca ook veilig
Hetzelfde geldt voor de eigenaren van de strandbarretjes. Ook zij liepen er constant tegen aan te hikken dat hun vergunning zou worden ingetrokken. En hun horeca zaakjes zouden worden gesloopt.

Voorontwerp uit juli vandaag bekrachtigd
Het voorontwerp van het wetsvoorstel werd in juli van dit jaar al goedgekeurd. Maar vandaag is het door de Spaanse ministerraad onderleiding van de vice president mevrouw Soraya Säenz de Santamaría goedgekeurd.

Nog een plus puntje
Ook in Brussel is erg tevreden met deze beslissing.