Skip links

Hoe koop je een huis van een Spaanse bank?

Huis kopen van een spaanse bank

Bekijk in dit artikel de stappen die je moet maken om een huis uit het bankbeslag van een Spaanse bank te kopen.

Je ziet een leuk huis op een van de websites van de Spaanse banken. Hoe verder? In dit artikel geef ik je een uitleg over hoe je een huis uit de voorraad van de door de Spaanse banken in beslag genomen woningen koopt.

Let op de verschillen per bank

Omdat de afwikkeling per bank in dit detail iets kan verschillen probeer ik in dit artikel aan te geven hoe het kopen van een huis in Spanje uit het bankbeslag van een Spaanse bank in grote lijnen verloopt. Wil jij jouw favoriete huis niet missen, zorg dan dat je in ieder geval optimaal geïnformeerd bent. Er zijn namelijk meer kopers op zoek naar een buitenkansje in de Spaanse huizenmarkt. Als je na het lezen van dit artikel toch nog wat meer informatie nodig hebt, bel of mail mij dan gerust.

Plan een bezichtiging

De afspraak voor een bezichtiging van de woning die je wilt kopen is vrij gemakkelijk gemaakt.

In de meeste gevallen doe je dit via een invulformulier op de website van het makelaarskantoor dat de woning van de bank aanbiedt. Dat kantoor is over het algemeen een Spaans makelaarskantoor en meestal een dochteronderneming van de bank die het huis in bezit heeft. De banken zelf proberen zich zoveel mogelijk afzijdig te houden van de onroerend goed transacties en zetten er een makelaarskantoor tussen.

Na het invullen van het formulier wordt je als het een beetje meezit vrij snel gebeld door een commercieel medewerker van het makelaarskantoor. In dat gesprek maak je de afspraak voor een bezichtiging.

Bij een bankfiliaal informatie vragen werkt niet

Vaak lopen potentiële kopers een bank binnen om informatie te vragen over een woning die te koop staat. Dit haalt niets uit. Je zult dan worden doorverwezen naar het makelaarskantoor van de Spaanse bank.
Wil je weten welk makelaarskantoor bij welke bank hoort? Via deze link ga je naar de top 10 onroerend goed websites van de Spaanse banken. In deze lijst staan de belangrijkste vastgoed websites van de Spaanse banken genoemd met de bedrijfsnaam die ze gebruiken.

Een bod doen

Je kunt een bod doen dat lager is dan de prijs die de makelaar van de bank op de website aangeeft. In dat geval overweegt de bank je bod. Wil je het huis echt hebben dan moet je de vraagprijs die op website voor de woning staat bieden.

Uitbrengen bod gaat onmiddellijk samen met aanbetaling

Als je jouw bod uitbrengt, gaat dat altijd samen met een aanbetaling die je moet doen. Om veel onnodig werk te voorkomen en er zeker van te zijn dat ze met serieuze bieders te maken hebben hanteren alle banken het systeem dat je onmiddellijk met je bieding ook een aanbetaling moet doen. Dit kan uiteenlopen van € 3000,- tot aan 10% van het bedrag dat je geboden hebt.

Wat gebeurt er nadat je de bieding hebt gedaan?

Nadat het bod is uitgebracht en je aanbetaling bij de bank binnen is gaat de bank je bod overwegen. De tijd die daar voor nodig is verschilt per bank. Je moet rekenen tussen 1 week en 1 maand. Ook als je de vraagprijs biedt krijg je toch te maken met deze wachttijd.

Waarom duurt het zolang?

Lokaal wordt er niets meer beslist bij de bank. Alle biedingen gaan naar het hoofdkantoor van de bank ergens in Spanje en worden voorgelegd aan een commissie. Dit om vriendjes politiek en corruptie tegen te gaan. Heb je te maken met een genationaliseerde bank dan kijkt zelfs Spaanse nationale bank over een schouder mee.

Bod geaccepteerd

Als de bank akkoord is met je bod krijg je daar via het makelaarskantoor van de Spaanse bank
een bevestiging van via de email.
Vanaf het moment dat jouw bieding is geaccepteerd is een termijn van 30 dagen voordat je naar de
Spaanse notaris gaat om de notariële akte te tekenen gangbaar.
De aanbetaling die je hebt gedaan wordt natuurlijk verrekend met de koopsom.

Bod afgewezen

Vindt de bank je bod te laag, dan wordt je bod afgewezen. De aanbetaling die je hebt gedaan bij de bieding wordt teruggestort op het rekeningnummer dat je hebt aangegeven op het biedingsformulier.

Bij veel belangstelling stapt de bank over op een biedingssysteem

Als de woning interessant geprijsd is zijn er vaak meerdere bieders op dezelfde woning. De bank stapt dan over op een biedingssysteem. Dit doen ze om een hogere prijs voor de woning te realiseren. Je moet je bod dan schriftelijk indienen bij een Spaanse notaris. Via het makelaarskantoor van de bank krijg je te horen wanneer en bij welk notariskantoor je jouw schriftelijke bod in een gesloten enveloppe moet inleveren. Als je de woning graag wilt hebben is het raadzaam een iets hoger bod te doen dat het eerste bod dat je gedaan had. De notaris opent de enveloppen met de biedingen op een van te voren vastgesteld tijdstip. De woning gaat dan naar de hoogste bieder. Je mag bij het openen van de enveloppen aanwezig zijn als je dat zou willen.

Breng alleen een bod uit als je de middelen hebt

Een bieding doen op een woning in Spanje zonder de zekerheid dat je die woning kunt betalen is niet verstandig. Heb je zelf voldoende middelen ter beschikking, perfect. Maar ben je afhankelijk van een financiering zorg er dan voor dat je die van te voren regelt. Je verliest namelijk je aanbetaling als je bod wordt geaccepteerd en je niet kun afnemen.

Als laatste nog dit

Hulp en zekerheid bij jouw aankoop van een huis van een Spaanse bank

Heb je een interessant huis gevonden, maar je wilt toch nog wat vragen.