Skip links

Op het randje

Op het randje

De koper had voor de aankoop van zijn appartement in Spanje geld gestald bij een Spaanse bank die op het nippertje gered werd door geld uit de Europese pot.

Een relatie van ons kantoor had midden juni, juist toen de vlam in de pan sloeg, in verband met de overdacht van een appartement dat hij had gekocht 4 ton overgemaakt naar een Spaanse bankrekening.

Voor de veiligheid en om risico te vermijden had hij dit bedrag gestort op de derdengelden rekening van een Spaans advocatenkantoor. (In Spanje kan het geld niet bij de notaris gestald worden)

Dat klinkt goed zul je zeggen.

Was het niet zo geweest dat die zogenaamde “ veilige rekening” van het advocatenkantoor toevallig bij de bank Bankia liep. De bank die juist in die week op het randje van de afgrond stond. En het grootse deel van de 100 miljard uit de Europese pot nodig heeft om gered te worden.

Inmiddels is de notariële koopakte gepasseerd en heeft de overdracht van het appartement plaatsgevonden.

Ik kan je verzekeren dat de koper nu weer een stuk beter slaapt.

Misschien handig om te weten op dit moment zijn de drie sterkste banken van Spanje: Banco Santander, de BBVA en de Caixa Bank. Samen zijn ze goed voor ongeveer 50% van de totale Spaanse bankensector.