Skip links

Een koopje kan achteraf nog een onaangename verrassing opleveren

Na heffing overdracht belasting

De Spaanse fiscus hanteert een minimale waarde voor elke woning. Lees welk probleem dat voor de koper kan opleveren.

Gehanteerde waardes liggen te hoog.

In Spanje werkt de fiscus met tabellen waarin de minimale waarde staat voor het bereken van de 10% overbelasting op een woning. Voor elke woning in Spanje is deze waarde bekend. De alarmbel gaat rinkelen op het belastingkantoor als er een lagere waarde in de notariële koopakte staat. De waardes die de Spaanse fiscus gebruikt liggen momenteel soms wel 40 % hoger dan de huidige marktprijs.

Naheffing op de overdrachtsbelasting.

Naheffingen op de overdrachtsbelasting komen steeds vaker voor. De tabellen die de Spaanse fiscus hanteert zijn niet aangepast op de prijzen die op dit moment in de Spaanse woningmarkt gelden. De naheffingen kunnen fors oplopen. In Spanje is de overdrachtsbelasting momenteel 10%. En de naheffing komt bij de koper terecht.

Om fraude te voorkomen.

Niet alleen in het voetbal maar ook in het goochelen met zwartgeld bij vastgoed transacties waren de Spanjaarden wereldkampioen. De Spaanse fiscus liep daardoor grote sommen overdrachtsbelasting mis. Om deze fraude in te dammen is jaren geleden deze minimale fiscale waarde in het leven te roepen.

Bezwaar maken kan, maar wel eerst de aanslag betalen.

Een goed met argumenten onderbouwd bezwaarschrift wil nog niet altijd zeggen dat je het gelijk aan jouw kant kunt houden. De provincies Valencia, Alicante en de Balearen ( Mallorca, Menorca, Ibiza) vormen een uitzondering. Hier worden de meeste bezwaren wel toegekend. Bezwaar maken kan en moet je ook zeker doen. Maar wel eerst even de opgelegde aanslag betalen a.u.b.

Broederliefde ging geld kosten.

Een relatie van ons makelaarskantoor kocht het huis van zijn broer die in financieel zwaar weer zat. Hij kocht de woning voor het bedrag van de hypotheek die op de woning rustte. Gezien de huidige huizenmarkt een acceptabele koopsom, € 169.000, -
De fiscus zag dat anders. Volgens hun tabellen lag de richtprijs van de woning op € 229.000, -.En gezien de prijzen van vergelijkbare woningen die in de voorafgaande jaren in dezelfde straat gerealiseerd waren, hadden ze dit bedrag nog eens met €20.000, - verhoogd tot €249.000, -. Of de broer die de helpende hand uitstak nog maar even over die € 80.000, - verschil de overdrachtsbelasting wilde na betalen.

Tips:

Vraag je makelaar naar de fiscale waarde.

Koop je een huis voor een scherpe prijs. Vraag dan in ieder geval aan de makelaar de minimale fiscale waarde. Op die manier kun je alvast een berekening maken over wat je kunt verwachten. Hoor je binnen 4 jaar na de aankoop niets, dan hoor je bij de gelukkige.

Maak foto’s van achterstallig onderhoud.

Is de prijs van de woning laag omdat er veel achterstallig onderhoud in zit. Maak altijd foto’s voordat je begint met verbouwen en herstellen van de woning. Eenmaal opgeknapt valt het niet mee nog iets aan te tonen. Bewaar alle facturen van de reparaties.

Maak een taxatierapport.

Laat een taxatierapport maken van de woning in de staat van het moment van de aankoop. Het taxatierapport wel laten maken door een door de Spaanse staat gecertificeerd taxatiebureau, anders is het weggegooid geld.