Skip links

Betalen om te mogen bieden op een huis in Spanje

Pago señal para hacer offerta

De onderstaande mail stuurde mij een echtpaar dat bezig is met de aankoop van een appartement in Spanje. De makelaar in Spanje deed een vreemd verzoek. Lees het verhaal.

Beste Rinus,
Ik heb verschillende onderwerpen van jullie website gelezen over het kopen van een huis in Spanje. Goede en duidelijke informatie overigens.

Wij wonen in Nederland en hebben het plan een appartement in Spanje te kopen. In de plaats Roquetas aan de Costa Almeria. We willen er in de toekomst 6 tot 9 maanden per jaar gaan wonen.

Via een email heb ik een bod gedaan op een appartement in Roquetas de Mar. De vraagprijs voor het appartement 195.000 euro.

Ik kreeg daarna het volgende antwoord van de Spaanse makelaar:

Sorry I can not speak your language. I hope we can communicate in English.

The sellers would take into consideration an offer with a deposit of 1,000€. If they accept it, the deposit will be part of the price, if not I will give it back to you. If they accept it and you don't go ahead, I would have let them have the 1,000€
Please let me know when you would like to visit this property.
Yours sincerely,
Antonio Zurita

Wij willen niet over 1 nacht ijs gaan en willen ons goed voorbereiden voordat we een huis in Spanje kopen.

Onze vraag is.
Waarom moeten we eerst een bedrag betalen aan de Spaanse makelaar voordat de verkoper ons bod in overweging neemt?
In afwachting van jouw reactie,
Met vriendelijke groet,
Corry en Peter van der Weegen

Dag Corry en Peter,

Selectiesysteem van de Spaanse banken
Deze manier om een bieding serieus in overweging te nemen heeft deze Spaanse makelaar een beetje afgekeken van de Spaanse banken die huizen uit hun eigen portefeuille verkopen. De Spaanse banken zijn hiermee ooit begonnen om een selectie te maken tussen serieuze bieders en mensen die een bod doen en dan niets meer van zich laten horen.

Vreemd verzoek van de Spaanse makelaar
Bij een bank kan ik dit begrijpen omdat ze enorm veel biedingen binnenkrijgen. De banken gebruiken dit systeem om en het kaf van het koren te scheiden. Maar wanneer een makelaar in Spanje die af en toe een bieding op een woning krijgt zoiets vraagt, vind ik dat vreemd.

De laatste tijd krijg ik steeds meer vragen over dit onderwerp. Dus het lijkt er op dat de makelaars in Spanje dit kunstje een beetje van elkaar afkijken.

Zoals ik het nu in jullie mail lees geeft de makelaar jullie bod pas door aan de eigenaar als jullie die betaling doen.

Bod te laag, geld terug
Als de verkopende eigenaar akkoord gaat met jullie bod worden de 1000 euro straks met de aankoopprijs verrekend. Als de verkoper jullie bod niet accepteert krijgen jullie het bedrag weer teruggestort.

In het geval de verkopende eigenaar wel akkoord gaat met jullie bod op het appartement in Spanje, maar jullie niet doorgaan met de aankoop. Dus niet kopen, geeft de makelaar de 1000 euro niet terug.

Als jullie zonder reden niet doorgaan met de koop van deze woning in Spanje, terwijl de verkoper wel akkoord is met jullie bod zal hij de betaling niet teruggeven. Hier kan ik mij nog iets bij voorstellen.

Juist hier zit jullie risico
Maar veronderstel dat jullie tijdens de controle in het aankooptraject iets tegenkomen wat niet in orde blijkt te zijn.

Ik geef een paar voorbeelden. De oppervlakte van de woning wijkt af, er is geen bewoonbaarheidsverklaring of er ligt een beslag op de woning. Kortom bij nadere controle kun je van alles tegenkomen. In dat geval moet je natuurlijk wel de zekerheid hebben dat je het geld terugkrijgt.

De beste oplossing
Voordat je die eerste betaling overmaakt moet je eerst meer documentatie van de woning kunnen inzien. Zodat je van te voren kunt controleren of er geen verrassingen te voorschijn komen.

Schriftelijk vastleggen
Een andere mogelijkheid is dat je een door de verkoper ondertekend document in je bezit krijgt. In dat document is vastgelegd dat wanneer er bij nader onderzoek feiten naar boven komen waardoor jullie niet willen doorgaan met de aankoop, de gedane betaling van 1000 euro naar jullie wordt teruggestort.

Waarbij ik de controle vooraf een betere optie vind. Geld terugvragen kun je altijd, maar werkelijk terug ontvangen is veel lastiger.

Als het zover is mogen jullie altijd contact met mij maken. Ik kan op afstand alles voor jullie controleren en eventueel praten met de verkopende makelaar als jullie er niet uitkomen.

Groet, Rinus