Skip links

Meer regels verhuur vakantiewoningen in Spanje

Vakantie verhuur spanje

De grote vlucht van privé vakantieverhuur via websites als Airbnb en Homeaway oorzaak strengere regelgeving. Dit is wat er is veranderd.

Verhuur in Spanje leuke bijverdienste
Veel mensen die in Spanje een (tweede) woning hebben, verdienen een leuk centje bij door deze woning te verhuren. Meestal verhuren ze alleen aan familie en bekenden maar sinds de opkomst van internet en websites als Airbnb en Homeaway is het zo gemakkelijk geworden om contact te leggen met mogelijke huurders dat de verhuur van vakantiewoningen een enorme vlucht heeft genomen. Er zijn steeds meer mensen die een appartement of woning in Spanje kopen, puur om deze vervolgens als vakantiewoning te verhuren. En dat heeft gevolgen.

Spaanse overheid en hotels missen inkomsten
Ten eerste merken overheid, officiële hotels en appartementen dat ze inkomsten mislopen omdat zoveel potentiële klanten kiezen voor een woning die ze op het internet vinden. De Spaanse overheid is dan ook al enkele jaren bezig om de illegale vakantieverhuur in Spanje een halt toe te roepen en te eisen dat elke woning die regelmatig verhuurd wordt, geregistreerd moet worden en belasting moet betalen.

Vaste bewoners klagen over overlast
Een tweede facet is de overlast die de verhuur van woningen met name in steden veroorzaakt. Als in een straat waarin het vroeger aangenaam wonen was, nu de helft van de woningen voor korte termijn verhuurd wordt, is dat erg onaangenaam voor de mensen die er wel vast wonen. Ze krijgen te maken met wisselende en onbekende buren die lawaai maken en geen zorg dragen voor het schoonhouden van het trappenhuis of de straat. De prijzen van de panden stijgen en de winkels verdwijnen. In steden als Barcelona en Madrid maar ook in Valencia en Alicante heeft dit al tot protesten en officiële aanklachten van bewoners geleid.

Meer regels en meer controle
Het is dan ook niet vreemd dat de Spaanse overheid naar meer regels zoekt om de grenzeloze verhuur aan banden te leggen. In Madrid bijvoorbeeld voerde de lokale regering in 2018 een grondige inspectie uit in diverse wijken in en om het centrum. Sinds juli 2018 is in Madrid een regel van kracht waarin woningen die meer dan 90 dagen per jaar worden verhuurd een speciale vergunning moeten hebben waarin vermeld staat dat deze woning voor ‘commerciële doeleinden’ gebruikt wordt. In de afgelopen maanden werden zevenduizend woningen gecontroleerd en bijna duizend daarvan bleken verhuurd te worden aan toeristen. Slechts een klein aantal van de toeristische appartementen beschikte over alle benodigde papieren en dus werden 710 woningen op last van de politie gesloten en gedwongen hun activiteiten te staken.

Vakantieverhuur verboden in dit gebouw

Afzonderlijke ingang voor vakantiehuurders
De gemeente Madrid is ook bezig een wetswijziging door te voeren die vast wil leggen dat woningen die meer dan drie maanden per jaar worden gebruikt voor de toeristische verhuur en die nu nog dezelfde ingang hebben als woningen waarin het hele jaar gewoond wordt, een aparte ingang moeten krijgen, zodat de bewoners geen last hebben van al die mensen met rolkoffers die op alle momenten van de dag en nacht gebruik maken van het trappenhuis of de lift. De regels gelden niet voor mensen die het grootste deel van het jaar in hun woning verblijven en deze bijvoorbeeld in hun vakantieperiode enkele weken verhuren.

Spaanse staatssecretaris van toerisme wil regels aanpassen
Verhuurde woningen die deel uitmaken van een complex met een bewonersvereniging kunnen ook strengere regels tegemoet zien. De staatssecretaris van Toerisme ging enkele maanden geleden om de tafel zitten met vertegenwoordigingen uit alle Spaanse autonome deelstaten om de Wet op Horizontaal Eigendom, waaronder de gebouwen en urbanisaties met meerdere wooneenheden vallen, aan te passen.

Duidelijkheid door eenduidigheid voor de verhuur in heel Spanje
Spanje wil tot een eenduidige definitie van een ‘woning voor toeristische gebruik’ komen om de regels op landelijk niveau gelijk te trekken. Die regels moeten het een vereniging van eigenaren mogelijk maken te kunnen controleren of de woningen in de ‘Comunidad’ (VVE) die regelmatig aan toeristen worden verhuurd wel aan de regels voldoen.