Kopen in de dip
De kans dat Spanje uit de euro gaat is klein, maar wat als het toch gebeurt. Hoeveel peseta’s is jouw huis straks waard?
Hoeveel peseta’s is jouw huis straks waard?
De tijd dat huizen vanzelfsprekend ieder jaar duurder werden ligt al 5 jaar achter ons. In Nederland niet anders dan in Spanje.
Alles goed en wel, maar je hebt toch zin om te kopen. Je gevoel zegt dat het goed is. En je gevoel volgen is vaak het beste wat je kunt doen.
Alles berekenen en beredeneren kan betekenen dat je zelfs in deze kopersmarkt, aan de kantlijn blijft staan.
Waar ligt het risico.
Het grootste financiële risico loop je wanneer Spanje terug zou gaan naar de peseta’s.
Hoeveel peseta’s is jouw huis dan waard?
En hoe verhoudt die nieuwe peseta zich tot, wat er dan nog over is, van de resterende euro.
Volgens berekeningen die bureau Fitch begin juni maakte zou de peseta, als hij terug komt, ongeveer 35% van zijn waarde verloren hebben. Landen als Ierland, Cyprus, Portugal zouden circa 47% verspelen vergeleken met de waarde op het moment van invoering van de euro en Griekenland gaat op de helft.
Hoe waarschijnlijk is het dat dit gebeurd?
Het risico is klein. Uit de euro stappen wil geen enkel land. Kijk maar eens naar alle inspanningen die er de laatste tijd zijn gedaan op de euro club bij elkaar te houden. Uit de euro stappen kost handen vol geld en betekend een enorme economische terugval voor het land in kwestie.
De huizenprijzen op dit moment.
Veel huizen staan nu, door de prijsdalingen, geprijsd op het niveau van het jaar 2002 toen de gulden werd ingewisseld. Als je koopt voor die prijs is de lucht die de laatste jaren in de huizenprijzen is geslopen er weer uit en koop je dicht bij de waarheid.
Een ding is jammer, je krijgt geen berichtje als de bodem definitief is bereikt. Dus je zult toch zelf moeten beslissen en de knoop door moeten hakken. Koop ik wel of koop ik niet.
Misschien helpt dit.
Volgens het Financieel Dagblad gaat het Nederlandse Pensioenfonds ABP volop in Spanje. In 2011 hebben ze zelfs het belang in Spanje meer dan verdubbeld.
Je geld brengt natuurlijk weinig op bij de bank, je ontvangt bijna geen rente op je spaarrekening. Dan vergeet ik de inflatie voor gemak nog maar even. Een huis in Spanje kopen kan een goed alternatief zijn.