Skip links

Spaanse bank Sabadell maakt schoon schip

Spaanse bank Sabadell maakt schoon schip

Hoge kortingen op de aankoopprijzen van de woningen en soepele hypotheek verstrekking. Dat ruimt lekker op.

Hoe verkoop je 138 appartementen in 1 week.

De Spaanse huizenmarkt heeft alles tegen. Er is geen krediet, de fiscale aftrekposten voor Spanjaarden verdwijnen, het btw-tarief gaat per 1 januari 2013 omhoog. En toch slaagde een makelaarskantoor aan de Costa del Sol er in om in opdracht van de bank Banco Sabadell 138 appartementen in een tijdsbestek van een week te verkopen.

Hoe doe je dat.

Uit faillissement
De appartementen zijn afkomstig uit het faillissement van het bouwbedrijf Noriega. Eigendom van de Spaanse familie Sánchez Ramada uit Córdoba.

In 2010 ging het bedrijf failliet en Banco Sabadell legde beslag op het project van 138 appartementen.

Prijs met 78% omlaag
Met toestemming van de bank werden de prijs tot 78% verlaagd. Een flinke reclame campagne, met posters en advertenties in de plaatselijke pers deden de rest. Voorbeeld de appartementen van 175 m2 met een terras van 45 m2 stonden in 2009 geprijsd voor € 591.600 en zijn nu weggegaan voor € 127.000 (-78%)

Spanjaarden investeren hun spaargeld graag aan de kust
Verassend was dat 80% van de kopers uit het Spaanse binnenland kwamen. Uit Extremadura , Sevilla, Cordoba eneen paar uit Madrid.Terwijl vooral in dit gebied, Sotogrande ,Costa del Sol het percentage buitenlandse kopers erg hoog ligt. Steeds meer Spanjaarden uit het Spaanse binnenland gaan op zoek naar gunstig geprijsde huizen aan kust. Ze investeren hun spaargeld graag in een 2e woning aan de kust.

Meeste kopers kochten met eigen geld
De bank gaf de mogelijkheid tot 100% hypotheek op deze huizen maar de meeste kopers kochten met eigen geld.

Banco Sabadell en Banco Santander schonen hun balans op
Alle grote Spaanse banken hebben duizenden probleem huizen op hun balans staan. Maar niet alle banken pakken het probleem met dezelfde strategie aan. Banco Santander en Banco Sabadell zijn geen voorstanders van nathouden en pappen. De balans opschonen dat is hun motto.