Zijn alle kosten van de aankoop voor mij als koper. Of toch niet?
Naast onder andere de overdrachtsbelasting krijg je als koper van een huis in Spanje ook te maken met enkele andere bijkomende kosten. Maar bij wie ligt de rekening? Bij de koper of de verkoper?
Voor wie zijn de notariskosten in Spanje?
Bij het kopen van een woning in Spanje moet ook afgerekend worden met de notaris. Maar zijn deze kosten nou eigenlijk voor de koper of voor de verkoper? Het is vaak niet duidelijk wie deze kosten moet betalen. Al snel wordt aangenomen dat het de koper is die verantwoordelijk is voor het betalen van deze rekening. In Spanje is dit echter geen vanzelfsprekendheid. Een deel van de notariskosten kunnen door de verkoper betaald worden.
Wat zegt de Spaanse wet hierover?
De wet geeft geen uitsluitsel. Het wetboek in Spanje laat hieromtrent ruimte. Partijen kunnen onderling overeenkomen wie welk deel van de notariskosten voor zijn/haar rekening neemt. Is er geen overeenstemming, dan zegt de wet dat de verkoper betaalt. Check dus hoe dit in de voorlopige koopovereenkomst staat omschreven.
Verschillen per autonome regio
Wel varieert per autonome regio de invulling hiervan. In Navarra is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat beide partijen 50% van de kosten op zich nemen. In de regio Valencia zijn de notariskosten normaliter voor de koper. Het is meestal het handigst om mee te gaan in plaatselijke gebruiken.
Wat zijn de notariskosten?
De kosten van de notaris zijn afhankelijk van de waarde van het onroerend goed. ook het aantal pagina's van de akte worden per gebruikte pagina in rekening gebracht. Een complexe akte met uitgebreide omschrijvingen zal dus wat duurder uitvallen.
Over het algemeen heb je het over een bedrag van 0,6 tot 1% van de aankoopsom van je woning.
Inschrijving in het eigendomsregister
Na het ondertekenen van de notariële koopakte ben je er als koper nog niet. De notaris in Spanje zorgt niet voor de registratie in het eigendomsregister van de door jou net aangekochte woning. Dit is in principe je eigen verantwoordelijkheid. Ook de kosten voor de inschrijving in het eigendomsregister zijn voor jouw rekening
Waarom de woning registreren in het eigendomsregister?
Hoewel het niet verplicht is om je woning in het eigendomsregister te laten registreren, is het een stap die je zeker niet moet overslaan. Het eigendomsrecht is pas na deze stap juridisch afdwingbaar naar derden. Je voorkomt zo een hoop problemen als je strak je huis weer wilt verkopen.
Kosten van registratie in het eigendomsregister
De rekening van het eigendomsregister is afhankelijk van de waarde van woning. Het minimum bedrag dat je betaalt is €24,- Maximaal betaal je een bedrag van circa €2181,- .Maar dan zit je al wel in de hogere woningprijzen.
Je moet rekening houden met een bedrag tussen de 0,3% en 0,7% van de aankoopsom van de woning.
Het energiecertificaat
Op het moment dat de akte voor de overdracht van de woning wordt getekend bij de notaris moet er ook een recent energiecertificaat van de woning overlegd worden. De kosten voor het maken van het energiecertificaat en de bijkomende legeskosten zijn voor rekening van de verkoper.
De bewoonbaarheidsverklaring
Koop je een bestaande woning dan dient er een bewoonbaarheidsverklaring voor de woning te worden afgegeven. Deze verklaring wordt door een architect opgesteld nadat hij de woning geïnspecteerd heeft. De verkoper moet de kosten voor het verkrijgen van dit document betalen.
In het kort
Voor rekening van de koper:
- de overdrachtsbelasting
- registreren van de aankoop in het eigendomsregister
Voor rekening van de verkoper
- het energie certificaat
- bewoonbaarheidsverklaring