Skip links

Rust aan de Spaanse kust

Rust aan de Spaanse kust

Eigenaren van strandtentjes en huizen op de eerste lijn aan de Middellandse Zee kun weer opgelucht ademhalen. Op deze punten is de wet aangepast.

Huizen binnen de beschermde kustlijn mogen 75 jaar blijven staan.

Het zijn vaak de mooiste plekjes. Unieke locaties met een strandje voor de deur. Je betaalt voor de unieke plek, de staat van de woning komt op de tweede plaats. Vrijdagmiddag werd het voorontwerp van de aangepaste “ Ley de Costa” goedgekeurd door de Spaanse ministerraad. Een enorme opluchting voor Spaanse huizenbezitters die een huis binnen de beschermde kuststrook hebben staan.

Verkopen van deze huizen is nu ook toegestaan
Huizen die op de eerste lijn aan zee staan moeten bij de notariële overdracht voorzien zijn van een certificaat. In dat certificaat staat vermeld dat het huis geen inbreuk doet op de beschermde kuststrook. Zonder dit certificaat wordt het huis niet op naam van de aspirant koper gezet in het eigendomsregister. Die koper haakt dan automatisch af en de verkoper heeft een onverkoopbaar huis. In de toekomst kunnen deze huizen wel worden overgeschreven in het eigendomsregister.
Let wel. Verkopende huiseigenaren die dat certificaat wel kunnen overleggen hebben nooit een probleem. Hun huis kan weliswaar op de eerste lijn aan zee, maar staat niet binnen de beschermde kuststrook.

Strandbarretjes “ chiringuitos”
Ook de Spaanse strandbarretjes de “ chiringuitos” krijgen meer zekerheid. De concessies voor deze kleine horeca zaken werden telkens maar voor 4 jaar afgeven. Terwijl ze wel aan de regelgeving voor de kust voldeden. Hier komt ook een aanpassing met meer rechtszekerheid voor de ondernemers. Vooral in de laatste regeringsperiode van de club van Zapatero zijn er heel wat van deze gezellige strand tentjes gesloopt.

Dubbele doelstelling
In een persconferentie gaf de vicepresident van Spanje mevrouw Soroya Säenz de doelstellingen van de hervorming aan. Het gaat ons om een betere rechtsbescherming van de huiseigenaren en de bescherming van de kustlijn. Er wordt vanaf nu een “ zero tolerance“ clausule ingevoerd. Onmiddellijk rechtstreeks ingrijpen door de staat is mogelijk gemaakt als een lokale overheid ( gemeente) de fout ingaat.

Wet uit 1988
Deze juridische hervorming is een aanpassing van de kustwet uit het jaar 1988. Deze wet moest de kusten beschermen en de wildgroei van bebouwing te dicht op zee tegenhouden. De uitbreiding naar 75 jaar wordt gerekend vanaf 1988. Dat betekend dus dat huizen die volgens de wet uit 1988 illegaal staan, mogen blijven staan tot 2063. Wie dan leeft wie dan zorgt.

Tegenstanders
Milieuorganisaties o.a. Greenpeace zeggen dat dit een amnestie verlening is aan de mensen die illegaal op de stranden hebben gebouwd. Ze vrezen voor een heimelijke privatisering van de stranden en een verder gaan van het misbruiken van de kusten.

Wil je meer weten over de “ Ley de Costas “ bel of mail mij dan maar even.