Skip links

Besmet vastgoed moet weg

Besmet Spaans vastgoed moet weg

Prijsverlagingen zetten de hele Spaanse vastgoedmarkt onder druk. Een overzicht hoe de 4 belangrijkste banken van Spanje het gaan aanpakken.

Spaanse banken vallen met kortingen over elkaar heen.

Het uur van de waarheid is aangebroken. De Spaanse banken vallen over elkaar heen om van hun probleem onroerend goed af te komen.

Zelden zitten er leuke vakantiewoningen die Noord Europeanen zoeken bij. Dus niet dat ene plekje wat jij leuk vindt. Maar toch zetten deze banken met hun acties de hele onroerend goed markt onderdruk. Hier een overzicht van de belangrijkste banken.

- BBVA bank -

De Spaanse Bank BBVA gaat de verkoop van besmet vastgoed versnellen om in 2014 op 0 te staan.

Eerste 6 maanden een plus van 40% ten opzichte van 2011
In het eerste half jaar van 2012 werden er 2500 woningen overgedragen. Dat waren er 40% meer dan in 2011 in dezelfde periode.

Binnen 18 tot 21 maanden willen we er vanaf
Binnen 18 en 21 maanden willen we er vanaf zijn zegt Ángel Cano lid van de raad van bestuur van de BBVA.

In totaal voor 7,5 miljard in stenen gestoken
In het totaal wil deze bank voor 2 miljard aan besmette activa opruimen. Deze 2 miljard zitten in een totale post van 7,5 miljard die de bank in stenen heeft gestoken. Van het totale bedrag is 5,7 miljard geïnvesteerd in project ontwikkeling en 1,8 miljard in hypotheek verstrekking

Voor 2 miljard besmet
De waarde van besmet onroerend goed zit in dat bedrag van 7,5 miljard het gaat om circa 2 miljard.

Door opruiming 35% minder winst
Door deze opruimactie maakte de bank in de eerste 6 maanden van dit jaar 35 % minder winst. Maar er bleef toch nog 1,5 miljard euro over.

De 2e bank van Spanje is financieel sterk genoeg
De door de Europese bank voorgeschreven 9,2% “core capital” haalt de bank op de sloffen 10,2% per eind juni. De 2e bank van Spanje gaat dan ook nergens aankloppen voor steun zegt de bestuursvoorzitter.

- Banco Santander -

In de 2013 behoort besmet onroerend goed tot het verleden zegt Alfredo Sáenz van Banco Snatander, de nummer 1 bank van Spanje.

De bank zet meer onroerend goed weg dan ze binnen krijgt.
Voor het eerst sinds de crises lukt het meer onroerend goed kwijt te raken dan we binnen krijgen. De bank verkocht voor 1,3 miljard en er kwam voor 1,1 miljard aan besmet vastgoed binnen.

Prijzen tussen de 35% en 45 % verlaagd
De bank noemt het een mijlpaal. Maar om de tendens te breken moesten de prijzen wel met 35 tot 45 % worden verlaagd.

De eerste 6 maanden meer verkocht dan heel 2011
Meer onroerend goed verkocht in de eerste 6 maanden van 2012 dan over heel 2011. Er gingen 6200 stuks onroerend goed over de toonbank.

580 appartementen bij Madrid binnen een paar weken verkocht
Een van de opvallendste voorbeelden van verkopen met korting is het project El Lago de Seseña bij Madrid. Voor prijzen vanaf € 89.000,- werden hier binnen een paar weken op 10 na alle 580 appartementen verkocht.

In 2013 zal besmet onroerend goed geschiedenis zijn
Het maakt de bank niet uit of we woning voor woning verkopen of hele pakketten. We pakken de kansen en de prijs. In 2013 hebben we het achter de rug en zal besmet onroerend goed voor altijd geschiedenis zijn, zegt de voorzitter van raad van bestuur.

- Banco Sabadell -

Verkoop van probleem onroerend 56 % gestegen in 2012
De verkoop van onroerend goed met betalingsproblemen is over de eerste 6 maanden van 2012 in stuks uitgedrukt met 56 % gestegen. In geldwaarde uitgedrukt lagen de verkopen zelfs 117% hoger in vergelijking met de eerste 6 maanden van 2011.

Grootste vastgoed divisie van alle Spaanse banken
De bank Banco Sabadell heeft samen met haar overname prooi de CAM bank de grootste vastgoeddivisie van alle Spaanse banken gecreëerd. De overnamesom bedroeg 1euro. Daarvoor kochten niet alleen de lusten maar ook de lasten.

De bank gaat de verkoop van de probleem portefeuille versnellen
De afgevaardigde van de raad van bestuur van Banco Sabadell Jaume Guardiola zegt de verkopen nog meer te willen versnellen We gaan zo snel mogelijk geld maken van dit onroerend goed.

- Bankia -

Bankia, de bank die Spanje zwaar in de problemen heeft gebracht kan niet achterblijven. Zij gooit een nieuwe serie van 500 woningen met hoge kortingen in de verkoop.

Nieuwbouw en bestaande appartementen kortingen tot 60%
Een nieuwe serie van 262 nieuwbouw appartementen en 240 bestaande appartementen. De kortingen die de bank geeft liggen tussen de 40% en de 60%

Aanbod door heel Spanje, het meest rondom Madrid
Het aanbod ligt verdeeld over heel Spanje, Madrid, Cateluña, Castilla-La Mancha , Valencia en Andalusië.

Hypotheken verstrekking tot 80%
Voor Spaanse kopers worden er hypotheken tot 80% van de taxatiewaarde gegeven. Met een looptijd van 40 jaar