Skip links

Hypotheek in Spanje, de punten op een rij

Hypotheek in Spanje

De belangrijkste punten bij de aanvraag van een hypotheek in Spanje. Handig om te weten.

.Belangrijk zijn:

Over een hypotheek in Spanje hoef je verder niet zo ingewikkeld te doen. De eenvoud voert hier de boventoon. Er zijn geen fiscaal interessante constructies zoals je die in Nederland kent. En aflossingsvrij zal je Spaanse bank hooguit voor een paar jaar willen doen.

De berekening van het rente percentage is als in de rest van Europa. De basis is de Europese rente, de zogenaamde Euribor. Bij deze basis rente telt de Spaanse bank het percentage op dat ze aan jou willen verdienen. De uitkomst hiervan is jouw rente percentage.

Het bedrag wat je zelf kunt betalen voor de aankoop van een huis in Spanje is bepalend of je de hypotheek in Spanje rond krijgt. Minimaal 30% van de koopsom zul je zelf moeten hebben.

Erg belangrijk is je vaste inkomen. Stelregel is dat je inkomen 3 keer de het bedrag van de verplichting aan de bank moet zijn. Dus makkelijk gezegd, bij een maandelijkse hypotheeklast van € 700, - moet je maandelijkse inkomen € 2100, - netto vrij te besteden zijn.

De taxatie moet natuurlijk ook goed uitpakken. De bank in Spanje is bereid tot 70% van de taxatie waarde te financieren. Maar ze zullen je nooit meer dan 70% procent van de aankoopsom lenen.
Voorbeeld: Je koopt voor € 100.000,- en de taxatie is € 90.000,- , dan kun je 70% van € 90.000,- lenen. Is de koopsom € 100.000,- en de taxatie € 110.000,- dan kun je 70% van € 100.000,- lenen. De bank houdt dus altijd de laagste van de twee aan. Dat lag voor de bankencrises in Spanje anders. Toen werd er alleen gekeken naar de taxatie waarde. En kon je op die manier soms wel tot 100 % van je huis in Spanje gefinancierd krijgen. Jouw bank in Spanje taxeert de woning die je wilt kopen zelf. De taxatie kosten komen voor jouw rekening.