Skip links

Woningen te koop in Alicante

Hoe is het leven in Alicante?

Alicante stad is met zijn 320.000 inwoners de grootste stad in de provincie Alicante. Deze bruisende metropool draait vooral op internationale handel, toerisme en de huizenmarkt.

Belangrijke aanjagers van deze economische pijlers zijn de haven van Alicante, het vliegveld El Altet en de spoorlijn vanuit Madrid. Je vindt er ook het Europese merken registratiebureau. Alicante is daarnaast een studentenstad. Het heeft onder andere een grote universiteit met meer dan 25.000 studenten. Het fijne klimaat heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad op huizenkopers uit binnen- en buitenland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat meer dan 15% van de bevolking immigrant is. De bevolking van Alicante is gewend aan grote aantal buitenlanders en dat is te merken aan de gastvrijheid van de inwoners.

Wat zijn de meest populaire woningtypes in Alicante?
Je kunt onderscheid maken in het stedelijk en landelijk gebied van Alicante. In het stedelijke gebied zijn appartementen het meest gewild. In de buitengebieden de vrijstaande villas op grote percelen en plattelandswoningen.

Appartementen in Alicante
Zowel buitenlandse kopers als de Spanjaarden kiezen het meest voor appartementen binnen het stedelijke gebied van Alicante. Je hebt hier alles bij de hand; stranden, winkels,restaurants en openbaar vervoer. De stedelijke gebieden van de stad liggen vooral aan de kust. Je vindt hier veel hoogbouw. In vergelijking met vrijstaande woningen zijn appartementen er een stuk betaalbaarder. Over het algemeen geldt wel, hoe dichter bij zee, hoe duurder een woning.

Vrijstaande woningen in de buitenwijken
In het buitengebied van Alicante heb je veel wijken met vrijstaande villa's op ruime bouwpercelen. Dit soort woningen zijn met name in trek bij buitenlandse kopers. Enkele voorbeelden van wijken in het buitengebied zijn Lloifru (Monnegre) en El Portel de la Moleta in het noorden en El Pintat, Valle grande, San Jaime, Alabastro, La Cañada del Fellonar ten westen van de stad.

Plattelandswoningen
Dit soort woningen worden vaak finca’s genoemd en zijn gebouwd op ruime percelen op het “echte” platteland. Dit soort woningen zijn over het algemeen meer trek bij de Spanjaarden. Waarschijnlijk omdat deze huizen vaak worden doorgegeven aan de volgende generatie. Daarnaast zijn het voor buitenlandse kopers relatief onbekende gebieden. Hoewel daar steeds meer verandering in komt, worden deze woningen doorgaans meer aangeboden op de lokale Spaanse woningmarkt.

Waar koop ik het beste een woning?
Dit is geheel afhankelijk van wat je zoekt. Wil je bij dicht bij de kust zijn, dan kies je voor een appartement. De meest populaire gebieden van Alicante voor een tweede (vakantie)verblijf zijn Cabo de las Huertas. het oude centrum van Alicante en Playa San Juan. Playa San Juan is vooral bekend om zijn kilometers lange zandstrand. Het is al jaren erg in trek bij huizenkopers uit Madrid. Het oude centrum van Alicante concentreert zich op het gebied rond de jachthaven van Alicante. Cabo de las Huertas is de naam voor de kuststrook net boven de stad Alicante. Het gebied grenst aan Playa San Juan. Cabo de las Huertas geldt als het duurste gebied van Alicante als het gaat over huizenprijzen.

Waar koop ik het beste een vrijstaande woning?
Het meest in trek zijn de wijken of gebieden wat verder van de kust. Over het algemeen kiezen buitenlandse kopers voor wat hoger liggende wijken met een goed uitzicht over de omgeving of de zee. Voorbeelden hiervan zijn Lloifru bij Monnegre en het gebied in en rond Moralet. Spanjaarden lijken minder waarde te hechten aan het uitzicht en kiezen eerder voor gebieden als Fontcalent, Rebolledo en Cañada del Fellonar.

Huizenprijzen in Alicante

Alicante is opgedeeld in 5 geografische districten.
Elk district of gebied bestaat vervolgens uit diverse wijken. Prijstechnisch kun je deze opdeling ook handhaven.

Het centrum rond de haven
District 1 beslaat een aantal wijken in en rond het oude centrum rond de jachthaven en het kasteel van Santa Barbara. Dit gebied is in trek bij buitenlandse huizenkopers vanwege de grote hoeveelheid voorzieningen en de gunstige ligging. De prijzen van appartementen liggen vrij hoog. Gemiddeld betaal je hier voor een woning zo’n €245.000,-, of €1965,- per m2.

Tegen het oude centrum en Alicante oost
District 2 is het gebied ten noordoosten tegen het oude centrum van Alicante tot aan de plaats Sant Vicent del Raspeig. Dit deel van de stad leent zich vooral voor permanente bewoning en trekt vooral Spaanse kopers. Je vindt hier ook alle faciliteiten die je nodig hebt. In dit district staan zowel vrijstaande woningen als appartementen. Het duurste is de kleine wijk Ciudad Jardin. Hier vind je met name vrijstaande woningen op percelen van ca 400m2 tot 1000m2, midden in de stad. Gemiddeld betaal je hier voor een woning €286.000,- dat komt neer op € 1549,- per vierkante meter. Goedkopere woningen vind je ook in dit deel van de stad. Bijvoorbeeld de wijken Colonia Requena, Virgen del Carmen en Virgen del Remedio. De gemiddelde prijs van een appartement ligt hier €112.000,-. De vierkante meterprijs ligt er op €1113,- per m2. Deze wijken zijn vooral woongebieden, hier worden nauwelijks vakantiewoningen gekocht. Uitschieter in dit deel van de stad is de wijk Virgen del Carmen. Een appartement kost hier gemiddeld slechts €31.000,-. De prijs per vierkante meter is hier €456,-. Vaak zijn dit oudere gebouwen zonder lift.

Alicante centrum oost en zuid
Dit is district 3 en is grofweg het gedeelte tegen de westelijke zijde van het centrum en een strook langs de kust tegen het zuiden van de stad. Ook hier vind je vooral appartementen welke vooral interessant zijn voor de Spaanse markt. De gemiddelde prijs voor een woning bedraagt circa €138.000,- wat overeenkomst met € 1240,- per vierkante meter. Het duurste gedeelte is de wijk San Gabriel, aan de kust dichtbij de industrie haven. Een woning kost hier gemiddeld €188.000,-. De vierkante meterprijs ligt op €1446,-. in deze wijk van Alicante.

Noordelijk deel tegen de stad
District 4 betreft de wijken Cabo de las Huertas, Playa San Juan en een aantal wijken daarachter, zoals Vistahermosa en Santa Faz. Dit district is het duurste gedeelte van Alicante. Al jaren zeer populair bij Spaanse kopers zijn de wijken Playa San Juan en Cabo de Las Huertas. Vooral Playa San Juan bevat veel hoogbouw op ruim opgezette complexen met zwembaden en sportfaciliteiten. De populariteit komt vooral door het prachtige kilometerslange zandstrand en de vele voorzieningen in de wijk. De laatste jaren ontdekken ook steeds meer buitenlandse huizenkopers dit gedeelte van Alicante.

Huizenprijzen in Playa San Juan
Met name Playa San Juan is in trek voor de aanschaf van een tweede verblijf. Gemiddeld betaal je hier voor een woning €340.000,-. Dan heb je het over een vierkante meterprijs van €2348,-. Na de economische crisis heeft de woningmarkt zich hier vrij snel hersteld. Een leuk appartement onder een ton is al nauwelijks meer te vinden. Ook hier geldt; hoe dichterbij het strand, hoe duurder de woning. Mooie appartementen aan de eerste lijn, schieten al snel door de 4 ton.

Prijzen Cabo De Las Huertas
Cabo de las Huertas ligt ten zuiden van Playa San Juan. Het is verreweg het duurste gedeelte van de stad Alicante. Dit deel van Alicante is vooral populair bij Spaanse kopers. Hier vind je wat meer diversiteit aan type woningen. Naast appartementen complexen staan hier ook rijwoningen en vrijstaande villa’s. Dat maakt dat de gemiddelde prijs voor een woning hier ook een stuk hoger ligt, namelijk €819.125,-. De prijs per vierkante meter is €2825,-. Het duurst zijn vrijstaande de villa’s op de eerste lijn aan de kust. Dat begint zo’n beetje bij 2,5 miljoen euro.

Vistahermosa
De wijk Vistahermosa tussen de binnenstad van Alicante en Cabo de las Huertas. Ook dit is een gewilde wijk bij de Spaanse huizenkopers, vooral als woongebied. Hier tref je weer meer vrijstaande woningen waardoor de woningprijzen hoger liggen. Gemiddeld betaal je hier voor een huis zo’n €460.000,-. Dat komt neer op 1712,- per vierkante meter.

Het buitengebied rond Alicante
Dit is het laatste district en ligt als het ware als een schil rond Alicante. Voor huizenkopers interessante gebieden zijn onder andere Monnegre, Fontcalent, Moralet, Rebolledo en Cañada del Fellonar. De gebieden Fontcalent, Moralet, Rebolledo en Cañada del Fellonar liggen ten westen van de stad, vanaf de bergrug Sierra de Fontcalent en de A31 in het zuiden tot aan de stad Sant Vicent. Monnegre is meer een vlek op de kaart en bevindt zich een aantal kilometers ten noorden van de stad Muchamiel.

Huizenprijzen in Monnegre
In Monnegre vind je drie wijken, Llofriu, Valle Del Sol en El Portel de la Moleta. Het meest interessant voor buitenlandse huizenkopers is Llofriu. De rust, ruimte en het spectaculaire uitzicht zijn belangrijkste reden hiervoor. Een bouwperceel moet hier minimaal een afmeting van 4000 m2 hebben. Op kleine percelen mag niet gebouwd worden. Van de woningen is 90% dan ook in eigendom van mensen uit met name Duitsland, Nederland en België. Kopers die van rust en ruimte houden. Gemiddeld betaal je voor een woning in Monnegre €253.000,-. De vierkante meterprijs ligt op zo’n €670,-.

Huizenprijzen in Valle del Sol
Het noordelijke deel van Valle Del Sol maakt ook deel uit van de gemeente Alicante. Hier vind je zowel kopers uit Spanje als uit Noord Europa. De wijk El Portel de la Moleta is een wat ouder woongebied van Alicante en meer in trek bij Spanjaarden. Gemiddeld betaal je voor een woning in Valle del Sol €223.000,-. De vierkante meterprijs ligt op zo’n €627,-.

Huizenprijzen ten westen van Alicante
Dit betreft de gebieden Fontcalent, Rebolledo, Moralet en Cañada del Fellonar. Verspreidover dit gebied vind je diverse woonwijken met vrijstaande huizen op ruime percelen en woningen op het platteland. De prijzen variëren grofweg tussen de €120.000,- voor een eenvoudige “finca” tot boven de 5 ton voor een luxe villa of landhuis, enkele uitschieters daargelaten. De gemiddelde prijs van een woning is echter €240.000,- met een vierkantemeterprijs van €1100,-.

Toon meerToon minder
alicantestad

Filters

Costa Blanca
Referentie
Prijs
Woning type
Slaapkamers
Reset filters