Skip links

Spaanse huizenkopers wachten niet meer en stappen flink in

Spaanse huizenkopers stappen in

Wat is voor de Spaanse huizenkopers de prikkel om juist nu in te stappen. Waarom ze niet meer wachten lees je hier.

De vraag groeit en het aanbod krimpt
Veel aspirant kopers beseffen dat dit wel eens het moment zou kunnen zijn om in te stappen. Er is enorm veel van de prijs af. De vraag groeit en en aanbod krimpt.

Dit is wat ik op dit moment meemaak.
En als ik de Spaanse kranten erop nasla ook bevestig krijg in meerdere artikelen.

Er naast gegrepen
Alleen al in de eerste 5 weken van dit jaar heb ik 12 aspirant kopers teleur moeten stellen die er naast grepen omdat de woning die ze wilden al verkocht was. Iets wat in de periode 2001 tot eind 2007 normaal was. Maar ik sinds het begin de financiële crises niet meer mee heb gemaakt.

Mooie verkoopbare huizen worden schaars
Deze week heb ik al meerdere berichten van deze strekking gelezen. Dit speelt vooral aan de Middellandse Zee kust. Hier een van de krantenartikelen die ik deze week hierover tegen kwam. Helaas is het wel in het Spaans.

Per gebied verschillend
Er is te veel gegeneraliseerd over het overaanbod in Spanje. Over heel Spanje gezien is er zeker teveel aanbod aan vastgoed. Maar dat verschilt enorm per gebied. Vooral de kust provincies komen weer in beweging. In Valencia en Alicante groeit de vraag. Het aanbod van nieuwbouw is niet meer voldoende voor de aantrekkende vraag vanuit het buitenland.

Nos journaal
Alleen de paar minuten aandacht die het NOS journaal op 12 januari gaf aan de groeiende vraag naar huizen in Spanje zeiden mij al voldoende. Dat fragmentje van een paar minuten was genoeg om mij een aantal dagen flink aan het werk te zetten met het beantwoorden van telefoontjes en email.

Onverkoopbaar blijft onverkoopbaar
De huizen die zelfs in de goede tijd onverkoopbaar waren worden nu natuurlijk nog steeds niet verkocht. Ook niet voor een kwart van de prijs. Onverkoopbaar blijft onverkoopbaar. Ze worden overigens altijd wel meegeteld in de aantallen huizen die er te koop staan in Spanje.

Investeerders zien Spanje weer zitten
Juan Fernández directeur van Tinsa, een van de grootste Spaanse taxatiebureaus, krijgt steeds meer aanvragen voor het doen van taxaties. De groeiende vraag komt vooral van buitenlandse investeerders . Dit vertelt hij in een artikel in het Spaanse financiële dagblad Cinco Días . Hij schrijft dat ondanks de werkeloosheid, de slechte economische omstandigheden en de grote wonoig voorraad, net zoals in de alle voorgaande cyclussen de prijzen weer zullen stijgen.

Dit gebeurde met 4 woning uit ons aanbod
Alle 4 de woningen stonden al meer dan een jaar in de verkoop en zijn nu in de eerst 5 weken van dit jaar in een keer verkocht. Ik moet daar bij zeggen dat 2 van deze woningen in de 2e helft van 2012 in prijs werden verlaagd. Maar de andere 2 zijn niet in de prijs aangepast.

1- Een leuke 3 slaapkamer woning met garage en hobby ruimte. Bijna 4 jaar in de verkoop. Startprijs was €395.000,- in de loop van 2012 verlaagd naar €299.000,- Sinds begin 2013 kreeg ik 6 aanvragen op deze woning. Dat aantal hebben we over heel 2012 niet gehaald. Deze week is de voorlopige koopovereenkomst getekend. Ik heb 5 overige aspirant kopers teleur moeten stellen. Waaronder een echtpaar dat zelfs speciaal voor deze woning naar Spanje was gevlogen.

2 - Luxe villa met zeezicht. El Campello – Alicante. Ruim een jaar in de verkoop voor € 585.000,- Verleden jaar 6 bezichtigingen zonder resultaat. In de in 2e week van dit jaar bij de 2e bezichtiging verkocht.

3- Grote villa met 294 m2 woonoppervlakte, met appartement geschikt voor gasten of verhuur.
Ruim 4 jaar in de verkoop in week 3 van dit jaar verkocht. 3 overige gegadigde uit België en Nederland heb ik teleur moeten stellen. Prijs van deze woning hebben we in de 2e helft van verleden jaar aangepast.

4- Een 2 slaapkamer appartement, op de golfbaan Bonalba (Alicante).
Ruim een jaar in de verkoop. Prijs vanaf de start van de verkoop € 55000,- . Deze prijs is nooit aangepast. Begin dit jaar binnen een paar weken zeker 5 geïnteresseerden. Deze week verkocht.

Wacht niet te lang
Er is in nu in 5 jaar ruim 36,2 % van de prijs af.
Kopers beginnen steeds meer de interessante huizen en locaties uit de markt te pikken. Er wordt nagenoeg niet bijgebouwd. Als je interesse hebt voor een Spaanse woning wacht dan niet te lang.