Skip links

Spaanse banken moeten nu met de billen bloot

Luis de Guindos Spaanse Minister

Grote onroerend goed schoonmaak bij de Spaanse banken. Ze starten met de uitverkoop van hun probleem vastgoed en gaan hun balansen opschonen.

Hoogte van leningen en waarde van de onderpanden moeten boven water
De centrale bank van Spanje heeft de genationaliseerde banken deze week opdracht gegeven hun balansen op te maken.
Ze willen boven water krijgen wat de huidige marktwaarde is van het vastgoed dat banken, die nu staatseigendom zijn, in hun portefeuilles hebben zitten.
Om te beginnen moeten deze banken aangeven het aantal eenheden en voor welke waarde ze die op dit moment in hun boeken hebben staan.

Daarnaast moeten ze aangeven de hoogte van de leningen die ze daarop verstrekt hebben.

Besmet vastgoed verplicht overgedragen aan de” Banco Malo”
De genationaliseerde banken moeten verplicht hun besmette vastgoed portefeuilles aan de “ Banco Malo” overdragen. Dit zijn de banken, Bankia, NCG, Catalunya Caixa en de Banco Valencia.
Verder moeten deze banken ook alle verliezen die ze op hun onroerend goed financieringen moet nemen in hun boeken verwerkt hebben voor 30 juni 2013.

Verplichting geldt niet voor alle Spaanse banken
De overige Spaanse banken hebben deze verplichting niet. De Banco Popular bijvoorbeeld lost zijn problemen intern op door binnen hun eigen bank een “Banco Malo” te creëren waar ze hun eigen probleem financieringen in schuiven.

Waarden onder een ton gaan niet mee over
Onroerend goed met een waarde die onder de € 100.000 ligt neemt de Banco Malo niet over. Dit zijn enorme aantallen rijtjeswoningen, appartementen en garage boxen. Ook hypotheken lager dan € 250.000 gaan niet over naar de Banco Malo. Dit bedrag is een heel gangbaar hypotheek bedrag. Dus ook daarvan blijven er heel veel bij de noodlijdende banken achter.

Op jacht voor particulier geld, zeker 55% moet naar privé investeerders
"Sociedad de Gestión de Activos Procedentes de la Reestructuración Bancaria" afgekort de SAREB. Dat is dus de echte naam van de “Banco Malo “ , gaat op jacht naar grote privé investeerders voor een groot deel van het onroerend goed dat ze onder hun hoede krijgen. Ze gaan proberen zeker 55 % aan particulieren te slijten. Zo willen ze de lening uit steunfonds zo laag mogelijk houden. Hier zal Rupert Murdoch, waar ik eerder een artikel over schreef wel voor te porren zijn.

Gezonde Spaanse banken bang voor prijsdumping
De gezonde Spaanse banken maken zich zorgen over deze constructie. Als de Banco Malo onroerend gaat dumpen komen de prijzen voor alle woningen onder druk te staan. Dit kan zelfs zodanig zijn dat ook gezonde hypotheken in gevaar komen.

Hoogte van de kortingen nog niet bekend
De Spaanse minister van economische zaken Luis Guindos spreekt zich nog steeds niet uit over voor welke prijs hij in de uitverkoop gaat. Er wordt gesproken over een korting van 40%.
Maar niemand weet of dat 40 % onder de huidige marktwaarde is, of 40% onder de waarde waarvoor het onroerend goed eind 2011 in de boeken van de probleem banken stond.
De gezonde banken vertrouwen erop dat de minister zich blijft houden aan de periode van 15 jaar die hij voor deze uitverkoop wil uittrekken. Zodat niet al het aanbod in een veel te korte termijn wordt gedumpt.

De tijd zal het leren.