Skip links

De Spaanse Notaris, hoe betrouwbaar is hij?

De Spaanse notaris betrouwbaar

Vertrouwen is goed, controle is beter. Een paar punten waar je op moet letten.

Er is geen beroep in Spanje waar zoveel over wordt verteld als van de Notaris in Spanje. Vooral huizenkopers die een jaar of 15 geleden de notaris in Spanje bezochten komen met de gekste verhalen.

Waar moet je op letten

Zorg in ieder geval voor een goede vertaler. Hier gaat veel fout. Het is gebeurd dat iemand tekende voor de verkoop van zijn huis. Terwijl de vertaler hem vertelde dat hij alleen maar een volmacht voor de verkoop tekende.

De betaling van het Spaanse huis loopt niet via de notaris. Je kunt geen geld op de Spaanse notaris rekening storten voor de betaling van het onroerend goed dat je gaat kopen. De betaling doe je rechtreeks aan de verkoper tijdens de overdracht bij de notaris.

Koop je een huis in Spanje dan betaal jij de belasting voor de overdracht. De kosten van de notaris en het inschrijven in het Spaanse eigendomsregister komen ook voor jouw rekening. De belastingen over de waardestijging worden betaald door de verkoper.

Nadat je getekend hebt bij de notaris en de koopsom hebt betaald moet er nog van alles gebeuren. Jouw aankoop moet nog worden ingeschreven in het eigendomsregister. En de belastingen en de kosten moeten worden betaald. Deze werkzaamheden liggen buiten het bereik van de Spaanse notaris. Daarom is belangrijk te weten wie wat doet.

Heb je koopplannen of ga je naar de Spaanse notaris? Meld je dan aan voor de gratis "Tips voor succesvol kopen in Spanje" die ik van tijd tot tijd schrijf en verstuur. Doe er je voordeel mee.