Skip links

Eén woning, verschillende oppervlakten?

20240207 180229

Een woning kopen of verkopen in Spanje?

Het aantal vierkante meters van een woning is een belangrijke pijler om de waarde te bepalen.

Welke methoden worden gehanteerd om de oppervlakte van een woning te berekenen?

Om de oppervlakte van een woning te berekenen worden drie methoden gehanteerd:

  1. De bebouwde oppervlakte
  2. De bruikbare oppervlakte
  3. De oppervlakte van gemeenschappelijke elementen

Wat is de bebouwde oppervlakte?

Deze methode wordt meestal gehanteerd door makelaars. Hierbij wordt de totale oppervlakte van de constructie berekend.

Dit houdt in dat alle muren, tussenwanden en andere bouwkundige elementen van de woning worden meegenomen in de berekening van het aantal vierkante meters. Zolders tellen pas mee vanaf een hoogte van 1,5 meter.

Wat is de bruikbare oppervlakte?

Dit is de oppervlakte die niet wordt ingenomen door bouwkundige elementen. Hierbij wordt gekeken naar het aantal nuttige vierkante meters. Je kunt dit ook wel de netto ruimte noemen; overal waar je bij kunt komen of vrij in kunt bewegen, inclusief ingebouwde kastruimte. Doorgaans is de bruikbare oppervlakte 10 tot 15% kleiner dan het bebouwde aantal vierkante meters.

Gemeenschappelijke elementen

Bij veel appartementencomplexen of gesloten urbanisaties heb je elementen zoals zwembaden en sportterreinen waar iedere bewoner gebruik van kan maken. Iedere eigenaar van een dergelijke woning is mede eigenaar van de gezamenlijke onderdelen. Dit wordt uitgedrukt in een quotum of percentage.

Waar ontstaat de verwarring?

Veel huizen hebben patio's, terrassen en zolders. Wat mag je nu meetellen bij de oppervlakte van de woning?

Wat zegt het Spaanse kadaster?

Het kadaster in Spanje maakt onderscheid in “open” en “gesloten” ruimtes. Een ruimte is gesloten wanneer deze minstens drie muren heeft als het een ruimte met vier zijden betreft. Zijn er meer zijden, dan wordt het percentage wanden ten opzichte van de zijden berekend.

Er is sprake van een open ruimte wanneer een ruimte minder dan drie wanden heeft. Bij een onregelmatige ruimte met meerdere zijden wordt het percentage muren ten opzichte van de zijden berekend. Volgens het kadaster worden terrassen, balkons en overdekte veranda's zonder muren als 50% bebouwd geteld.

Weet wat je vergelijkt.

Wanneer je een woning in Spanje wil kopen en huizenprijzen wil vergelijken, let er dan dus goed op wat je vergelijkt. Ga altijd na hoe de oppervlakte van de woning is berekend.