Facebook LinkedIn Mail Twitter WhatsApp

Ibiza staat bekend als feesteiland maar net als de andere Balearen-eilanden heeft ook Ibiza een andere kant, waar juist de rust- en natuurzoeker goed aan zijn trekken komt. Dat deel ligt aan de noordkant en voornamelijk in de gemeente San Juan Bautista of, in de regionale taal, Sant Joan de Labritja. Hoewel deze gemeente een oppervlakte van 121 km2 heeft, wonen er officieel maar 5500 inwoners, verdeeld over de dorpjes Sant Joan de Labritja, Sant Miguel de Balansat, Sant Vicent de sa Cala en Sant Llorenç de Balàfia. Deze dorpjes zijn vaak niet veel meer dan een parrochiekerk omringd door een paar smalle straatjes. Het grootste dorp, Sant Miquel, telt vijftienhonderd inwoners.

 

Het is het meest ongerepte en authentieke stuk van Ibiza en hoogbouw zul je er niet tegenkomen. Wel wonen er wat buitenlandse residenten tussen de Spaanse bevolking, in verbouwde finca’s en tussen de uitgestrekte akkers met fruit- en notenbomen. Er is natuurlijk ook wel wat toerisme aan deze kant van het eiland, maar dat is kleinschaliger en heeft niets te maken met de reputatie die Ibiza kent. Zo is de formule van het zogenaamde ‘agroturismo’ hier populair, waarbij je logeert op een tot pension verbouwde boerderij. In de haven van Sant Miquel, de baai Sant Vicent en vooral Portinatx bevinden zich hotels en appartementen.

Een groot deel van de gemeente San Juan wordt in beslag genomen door het natuurpark Es Amunts, een gebied met steile rotsen, hoge kliffen, dichte bossen en kleine baaien, dat alles samen een uniek ecosysteem vormt. De natuurliefhebber kan hier dan ook eindeloos wandelen of fietsen, en genieten van de stilte, de flora en de fauna. Voor diegene die geïnteresseerd is in historie, heeft San Juan ook het een en ander te bieden. 150 meter boven de baai van Sant Vicent bevindt zich het Punische heiligdom Cova des Culleram, een grot die al in de prehistorie bewoond werd en die in de vijfde en zesde eeuw voor Christus als heiligdom werd gebruikt. Spectaculair is de Cova d’En Marça, een grot waar je tegenwoordig een licht- en geluidsshow kunt bijwonen maar die al honderdduizend jaar oud is. Én zeker een bezoekje waard is het Moorse dorp Balàfia, bij het dorpje Sant Llorenç. Zeven traditionele agrarische woningen staan gegroepeerd zoals dat een kleine duizend jaar geleden al het geval was, verdedigd door twee torens waarin de bevolking kon vluchten als de piraten weer eens aan dreigden te leggen.

Baaien

De noordkust van Ibiza is enorm grillig, met veel baaien en landtongen. Een aantal baaien die een bezoek waard zijn, zijn de Cala d’En Serra, de Cala Xarraca en de Cala Portinatx. De Cala s’En Serra is een rotsachtig strand waar je alleen te voet kunt komen. Het water is er doorgaans kristalhelder en omdat het afgelegen is, is er geen sprake van massatoerisme, zelfs niet in de zomermaanden. De uitzichten op de omgeving zijn er adembenemend. De Cala Xarraca ligt wat dichter bij de bewoonde wereld. De parkeerplaats is ook wat dichter bij maar het laatste stuk moet je te voet afleggen. Het gaat om een afgesloten baai met helder water die ideaal is voor duiken en snorkelen. De bekendste baai is ongetwijfeld de Cala Portinatx. Hier vind je hotels, restaurants en andere toeristenvoorzieningen, rondom een gesloten baai met ondiep water. Je kunt er boottochtjes maken en duikexcursies boeken, of gewoon op een terrasje aan zee zitten. Ideaal voor gezinnen met kinderen.