Facebook LinkedIn Mail Twitter WhatsApp

Santa Eulalia is een grote gemeente, die de totale oostkust ten noorden van de stad Ibiza beslaat. Qua hoeveelheid inwoners is Santa Eulalia na Ibiza-stad de tweede van de vijf gemeenten van het eiland, er staan ruim 36.000 inwoners ingeschreven, verdeeld over plaatsen als Sant Carles, Jesús, Santa Gertrudis en Santa Eulalia del Rio. Zoals de naam al aangeeft, stroomt de enige rivier van betekenis die het eiland heeft, bij Santa Eulalia de zee in. Deze rivier, ook Santa Eulalia geheten, is al eeuwenlang belangrijk voor het irrigeren van de akkers op het eiland.

Net als de zuid- en westkust heeft ook Santa Eulalia veranderingen ondergaan als gevolg van het toerisme. Maar het is een streek waar je ook nog steeds veel tradities terugvindt. Dorpen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan bevinden zich op korte afstand van moderne jachthavens en appartementencomplexen. Er zijn nog oude verdedigingstorens te vinden en molens waarmee het graan werd gemalen. En dat dan vlakbij grote golfterreinen en winkelcentra.

Santa Eulalia is wat je noemt een gemeente van uitersten. Er zijn mooie natuurgebieden, zoals de kaap waarop de Torre d’en Valls gelegen is en van waaraf je een schitterend uitzicht hebt op het eilandjeTagomago. Er is de sfeervolle kustplaats Santa Eulalia, met haar historisiche kerk Es Puig de Missa, een witgekalkt gebouw met bogen dat ooit dienst deed als verdedigingswerk en dat, bovenop een heuvel gelegen, nog altijd indruk maakt. Voor mensen die graag winkelen, zijn er de twee grootste markten van het eiland, Las Dalias en Punta Arabí, met alles van groenten en fruit tot de bekende hippie-achtige Ibiza-kleding, cadeaus en souvenirs.

De oostkust van Ibiza is al bijna even grillig als de west- en noordkust en er vallen dus heel veel baaien en kapen te ontdekken. Er zijn baaien voor iedereen, van rustige paradijselijke baaitjes tot baaien met alle mogelijke voorzieningen. We noemen er hier drie.

Cala Llonga

Tussen Ibiza-stad en Santa Eulalia ligt Cala Llonga, een gesloten baai met een zandstrand van tweehonderd meter. Rondom de baai zijn tientallen hotels en appartementencomplexen verrezen zodat de baai is uitgegroeid tot één van de meest toeristische plekken van de oostkust van het eiland. De toerist is hier dan ook van alle gemakken voorzien, hij kan dicht bij het strand parkeren, heeft de keuze uit tientallen bars en restaurants en kan heerlijk in het azuurblauwe water waden, dat pas na tientallen meters dieper wordt. Vlakbij Cala Llonga ligt een groot golfcomplex.

Es Canar

Een stukje ten noorden van Santa Eulalia ligt Es Canar, een vrij brede baai met jachthaven en fijn zandstrand. De zomeravonden hier zijn onvergetelijk want op en aan het strand zijn tientallen bars en chiringuitos te vinden waar het tot in de vroege uurtjes goed feesten is. Rondom de baai is veel toeristenaccommodatie te vinden.

Cala Mastella

Van een heel andere orde is de cala Mastella, nog wat noordelijker dan Es Canar. Dit is een veel rustiger baaitje, omring door dennenbomen en rotsen. Op het fijne zandstrand is het goed relaxen. Er is een klein vissershaventje met traditionele vissershuisjes en aan het strand ligt een restaurant – El Bigotes - dat zo bekend is, dat weken van te voren alle tafeltjes gereserveerd zijn.