Facebook LinkedIn Mail Twitter WhatsApp

San Antonio Abad of, in de regionale taal Sant Antoni de Portmany, is een grote gemeente aan de westkant van het eiland Ibiza. De gemeente bestaat uit de stad San Antonio, een aantal kleinere dorpjes in het binnenland en vooral een groot aantal baaien en stranden, die zich in de zomer vullen met grote hoeveelheden toeristen. San Antonio heeft een grote natuurlijke haven, die al in de tijd van de Romeinen werd gebruikt en waaraan gerefereerd wordt in de Catalaanse naam ‘Portmany’. In deze haven komen vandaag de dag veerboten uit onder meer Denia, Gandía, Valencia en Barcelona aan. Toch duurde het tot de negentiende eeuw voor San Antonio meer werd dan een groepje huizen rondom een oude, aan San Antonio gewijde, kerk. In de laatste eeuw is de plaats als gevolg van het toerisme in hoog tempo gegroeid en hoewel er officieel 25.000 inwoners wonen, ligt dat aantal met name in juli en augustus in werkelijkheid veel hoger.

In de stad is de al genoemde kerk van San Antonio de belangrijkste bezienswaardigheid. Dit gebouw fungeerde in het verleden ook vaak als verdedigingstoren tegen de piraten uit zee. Voor de dierenliefhebber is er het aquarium Cap Blanch en voor de jonge toerist zijn er diverse macrodiscotheken en ontelbare andere uitgaansgelegenheden. Het café del Mar heeft één van de bekendste terrassen van het eiland. Vanaf deze plek zijn de zonsondergangen onvergetelijk. Een eindje het binnenland in vallen de eindeloze akkers met wijnranken, graan en fruitbomen op. De rust en authenticiteit van dit landschap vormt een schril contrast met de stad en haar moderne uitgaansleven.

De belangrijkste bezienswaardigheden van dit deel van het eiland zijn echter de prachtige baaien met hun hagelwitte stranden en hun rotsen. Zon- en zeeliefhebbers komen volop aan hun trekken aan de baaien Playa de Cala Gració, Playa de Es Pouet, Playa de Es Caló des Moro, Punta Galera, Cap Blanc en Coves Blanques en vooral aan de twee bekendste stranden: de Playa de San Antonio en de Playa de Cala Salada.

Playa de San Antonio

De Playa de San Antonio is, zoals de naam al aangeeft, een strand dat in de stad zelf ligt. Dit strand staat ook bekend onder de naam S’Arenal. Het is maar 120 meter lang en het is in de zomer heel druk. De toeristen kunnen er vanuit de stad te voet naartoe en vanaf deze plek vertrekken allerlei excursies voor toeristen. Het feit dat de haven nabij is, komt de helderheid van het water niet altijd ten goede maar voor reizigers zonder eigen vervoer of hen die mensen willen kijken en bekeken willen worden, is het het aangewezen strand. Bovendien is het voordeel van alle stranden aan deze kant van het eiland dat je er kunt genieten van prachtige zonsondergangen.

Playa de Cala Salada

Van een heel andere orde zijn de Cala Salada en haar kleinere zusje de Cala Saladeta. Dit zijn de stranden die je voor ogen hebt, als je denkt aan een reis naar Ibiza. Intieme baaien met hagelwit zand en azuurblauw water, zonder bebouwing en waar je naartoe moet wandelen. Natuurlijk gaan deze stranden in juli en augustus enigszins ten onder aan hun eigen populariteit maar in de rest van het jaar vormen ze een waar paradijs. En zelfs in de zomer kun je, als je een eindje van de strandtent afbeweegt, best een aangenaam plekje bemachtigen.