Facebook LinkedIn Mail Twitter WhatsApp

San José of, in de regionale taal Sant Josep de Sa Talaia, is een grote gemeente aan de zuidwestkant van het eiland Ibiza. Van de vijf gemeenten op het eiland is San José waarschijnlijk de gemeente die het meest is veranderd door het toerisme. Door de aanwezigheid van het vliegveld én van maar liefst 84 kilometer kust met wel zestien baaien en stranden, is de stroom zon- en zeezoekers hier constant.

De gemeente San José omvat een flink aantal dorpen en dorpjes die samen ruim 25.000 ingeschreven inwoners hebben. Sant Josep de Sa Talaia, Sant Jordi de Ses Salines, Sant Francesc de S'Estany, Es Cubells, Sant Agustì d'Es Vedrà en Cala de Bou zijn de belangrijkste plaatsjes en hoewel ze geen spectaculaire gebouwen hebben, zijn ze stuk voor stuk een bezoekje waard vanwege de sfeer.

Dit deel van het eiland kent een geschiedenis die ver teruggaat. Zo kan men de overblijfselen van de fenicische nederzetting Sa Caleta bezoeken en de punisch-romaanse nederzetting Ses Païsses de Cala d’Hort. Op de deze plek werd van de vijfde eeuw voor Christus tot de zesde eeuw na Christus geleefd.

Qua landschap is San José heel divers. In het binnenland vind je heuvels met dennenbomen, vijgenbomen en Johannesbroodbomen, in het uiterste zuiden zijn er grote zoutmeren en de hele kust is een aaneenschakeling van paradijselijke strandjes, rotsachtige baaien, kleine eilandjes en kapen waarop oude verdedigingstorens prijken. Ook de hoogste berg van he eiland, de 475 meter hoge Sa Talaia, ligt in deze gemeente. Ondanks het feit dat er in de gemeente San José dagelijks vele toeristen aankomen, zijn er nog altijd maagdelijke plekjes kust te vinden met adembenemende uitzichten.

Cala Tarida

Hoewel de gemeente San José zoals gezegd heel veel stranden en baaien heeft, zijn sommige bekender dan andere. Cala Tarida ligt aan de westkust, iets onder de bekendere Cala Conta en niet ver van San Antonio en voorzien van alle mogelijke dienstverlening. Er zijn hotels in de buurt, evenals restaurants en chiringuitos (strandtenten). De baai heeft een strand van fijn zand en weinig stenen waar het goed toeven is, al wordt het hier in de zomer redelijk druk. Maar er vlakbij liggen kleinere baaitjes waar je naartoe kunt wandelen en waar het rustiger is. Net als bij alle stranden aan de westkust kun je hier genieten van mooie zonsondergangen.

Cala d’Hort

De Cala d’Hort is één van de vele mooie zandstranden aan de westkust van Ibiza. Met één groot verschil: vanaf dit strand heb je een onvergetelijk uitzicht op Es Vedra, een rotseiland in zee. Er zijn mensen die hier alleen naartoe komen om foto’s van dit uitzicht te maken maar het is ook mogelijk een bootexcursie rondom het eiland te maken.

Cala Conta

Cala Conta wordt in de regionale taal Cala Compte genoemd. Het is één van de bekendere baaien aan de westkust want ze ligt in een qua natuurschoon heel mooi gebied, omringd door rotsen en met in zee diverse eilanden zoals de Escull de Ses Punxes en de Illa des Bosc. Baden in kristalhelder water oefent op vrijwel iedereen grote aantrekkingskracht uit en dat is in de zomermaanden te merken. Maar wie het hoogseizoen kan vermijden, zal genieten van het zandstrand, de zonsondergangen, de restaurantjes en de uitzichten.

Cala Jondal

De Cala Jondal ligt aan de zuidkust, ten westen van de zoutmeren. In tegenstelling tot veel andere stranden op Ibiza, heeft Cala Jondal een strand van ronde kiezels, afgeslepen door het constante bewegen van de golven. Dit feit heeft wel het voordeel dat minder toeristen op het strand afkomen. In de baai zijn veel goede restaurants die een fijnproeverspubliek trekken en het water is er doorgaans rustig omdat aan beide kanten van de baai een lange landtong de zee ingaat.

Cala Vadella

Heel populair is Cala Vadella, een diepe, omsloten baai aan de westkust van het Ibiza. De bebouwing is hier tot vlak aan het water opgerukt en omdat de baai niet zo groot is, kan het in de zomermaanden benauwend druk zijn. Maar in de rest van het jaar geniet men hier van een hapje en een drankje aan een fijn strand, met prachtige zonsondergangen en alle mogelijke voorzieningen.