Facebook LinkedIn Mail Twitter WhatsApp

Ibiza-stad is is met haar circa 50.000 inwoners de grootste stad op het eiland Ibiza. De stad ligt aan de zuidoostkust en heeft een rijke geschiedenis. Niet voor niets werd het oudste gedeelte door de Unesco uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed. Ibiza heet in de regionale taal Eivissa en dat is de naam die je dan ook veel in het straatbeeld zult aantreffen. Het is tegenwoordig zelfs de officiële naam van de stad. Het bewonersaantal van Ibiza-stad is, onder invloed van het toerisme, sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw verviervoudigd. Het ooit zo rustige eiland werd een populair toeristenoord, eerst voor hippies maar later ook voor zon- en zeetoeristen, voor feestliefhebbers en zelfs voor rustzoekers, die de noordelijke helft van het eiland opzoeken.

 

De stad Ibiza profiteerde van deze onophoudelijke stroom toeristen en om het oude centrum ontstond een moderne stad. Ibiza-stad beschikt namelijk over een natuurlijke haven, een baai waarin al meer dan 2500 jaar vaartuigen aanleggen en waar vandaag de dag behalve de vissersboten en de pleziervaartuigen ook de veerboten uit Barcelona, Valencia en Denia binnen varen. Samen met het iets ten zuidwesten van de stad gelegen vliegveld, dat in de gemeente San José ligt, is de haven de belangrijkste toegangspoort van het eiland voor de toeristen.

Het meest bezienswaardige deel van Ibiza-stad staat bekend als Dalt Vila ofwel de hoge stad. Het is ommuurd door in goede staat verkerende stadsmuren die in de zestiende eeuw in opdracht van Filips II werden gebouwd, om piraten en andere vijanden te weren. Binnen deze muren zijn de kathedraal, het stadhuis, het bisschoppelijk paleis, de Plaça de Vila en de Plaça del Sol, de pittoreske straatjes van het centrum en het archeologisch museum een bezoek waard en verder ook de haven zelf en de necropolis Puig dels Molins.

Playa Talamanca

De stad Ibiza heeft diverse stranden waarvan de Playa D’en Bossa, Ses Figueretes en de Playa Talamanca de bekendste zijn. De playa Talamanca ligt twee kilometer ten noorden van het centrum en de haven. Dit strand ligt in een gesloten baai, met ondiep water en heel fijn zand. Door de ideale ligging, op loopafstand van de haven en gemakkelijk met de bus te bereiken, is dit een populair strand. Toch is het minder druk dan sommige andere stranden. Er is weinig hoogbouw en omdat het een kilometer lang is, is er zelfs in de zomermaanden meestal wel een plekje te vinden.

Ses Figueretes

De playa de Ses Figueretes ligt aan de voet van de wijk met dezelfde naam. Het is het strand dat het dichtst bij de oude stad ligt en dat veel door dagjestoeristen maar ook door inwoners wordt bezocht. Ideaal om even een duik in zee te nemen tussen het verkennen van de stad en het plaatsnemen op een terrasje.

Playa D’en Bossa

Aan de zuidkant van de stad ligt de Playa D’en Bossa. Over de lange boulevard langs dit strand is het goed flaneren en er zijn veel bars en uitgaansgelegenheden, die dit strand een populaire bestemming bij vooral jongeren maken. Het strand is ook hier van fijn zand. Op het strand zijn chiringuitos (strandtenten) te vinden en achter de boulevard bevinden zich veel hotels en restaurants.