Facebook LinkedIn Mail Twitter WhatsApp

Torre del Mar maakt deel uit van de gemeente Vélez-Málaga. Het ligt 35 kilometer ten oosten van Málaga aan de kust. Het oord is als gevolg van het toerisme enorm gegroeid maar het werd al bewoond voor onze jaartelling, want er zijn resten van de Feniciërs, de Grieken en de Romeinen gevonden. De naam Torre del Mar duikt voor het eerst op in de tiende eeuw. Er was toen sprake van een verdedigingstoren die aan zee stond om de kust te kunnen beschermen.

In de negentiende eeuw verrezen er rondom de toren verschillende wijken. Er werd een treinverbinding met Málaga aangelegd en aan het begin van de twintigste eeuw werden kuuroorden geopend voor welgestelde Spaanse toeristen. Vanaf dat moment ontwikkelde Torre del Mar zich langzaam maar zeker tot de toeristische kustplaats die ze vandaag de dag is. Officieel maakte ze weliswaar nog deel uit van de gemeente Vélez-Malaga maar eigenlijk is het een aparte plaats.

Torre del Mar strekt zich uit langs de kust en de populairste attractie is eigenlijk de kilometers lange strandboulevard, waarover het heerlijk slenteren is. De boulevard scheidt het strand en de zee van de straten waaraan grote hoeveelheden bars, restaurants en uitgaansgelegenheden gevestigd zijn. Voor kinderen is er ook een attractie in Torre del Mar: het grote waterpark Aquavelis, dat garant staat voor uren verkoelend plezier.

Het nabije Vélez-Malaga is een middengrote stad waar de tradities nog hoogtij vieren. Men kan er de traditionele ‘cortijos’ vinden, herenboerderijen die omringd worden door eindeloze boomgaarden en akkers. Het oude centrum van Vélez-Málaga is bovendien als geheel beschermd. Het heeft een goed bewaard gebleven kasteel uit de tiende eeuw en de prachtige gotische kerk Santa María la Mayor. Binnen de oude stadsmuren vind je bovendien de kenmerkende smalle straatjes, met oude paleizen en veel mudéjar-architectuur: een erfenis van de Moren die achterbleven na de herovering door de christenen.