Facebook LinkedIn Mail Twitter WhatsApp

Málaga is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en de stad waar men doorgaans aankomt als men met vliegtuig of openbaar vervoer naar de Costa del Sol reist. Málaga is qua bezienswaardigheden misschien wat minder bekend dan andere Andalusische hoofdsteden als Sevilla, Granada en Córdoba maar door haar unieke ligging aan zee, haar rijke geschiedenis, haar milde klimaat, haar gastronomie en haar bruisende uitgaanshart is het een zeer aantrekkelijke stad om te bezoeken.

 

Málaga kan zich erop beroemen één van de oudste steden van Europa te zijn. Al in de achtste eeuw voor Christus stichtten de Feniciërs een nederzetting in deze door bergeketens omringde vruchtbare baai. Ze noemde deze nederzetting Malaka. In de tijd van de Carthagers en vooral in de Romeinse tijd groeide de nederzetting uit tot een belangrijke stad en in het huidige centrum van Málaga zijn nog goed bewaarde resten van een Romeins theater te zien. Ook in de tijd van de Moorse overheersing was Málaga een bloeiende stad en het kasteel Gibralfaro en het Paleis Alcazába, beide vandaag de dag te bezoeken, dateren uit die periode. Na de herovering door de Christenen in 1487 begon de bouw van de kathedraal, een gebouw dat vooral opvalt omdat de tweede klokketoren nooit werd afgebouwd.

De stad liep veel schade op tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in de negentiende eeuw en tijden de Spaanse burgeroorlog. Maar in de laatste driekwart eeuw is Málaga enorm gegroeid, mede als gevolg van de ‘boom’ van het toerisme aan de Costa del Sol. Vandaag de dag is het een stad voor liefhebbers van cultuur, die onder meer het Picassomuseum, het Centre Pompidou Málaga en Museo Carmen Thyssen kunnen bezoeken. Én voor de liefhebbers van gastronomie want de wijnen uit Málaga zijn zeer geliefd en in de straten van het oude centrum zijn talloze tapasbars waar men nog – volgens goede Andalusische gewoonte - bij elk besteld drankje een tapa geserveerd krijgt.

Met haar ruim 570.000 inwoners is Málaga tegenwoordig de zesde stad van Spanje. Het is een stad met alle mogelijke faciliteiten die bovendien als uitvalsbasis kan dienen voor excursie het prachtige binnenland in, bijvoorbeeld naar de ‘Montes de Málaga’ of de ‘Caminito del Rey’.