Facebook LinkedIn Mail Twitter WhatsApp

Fuengirola noemt zichzelf ‘Een zon van een stad’ (un sol de ciudad). De grootste trekpleisters van deze stad aan de Costa del Sol zijn dan ook het zonnige klimaat en de kilometerslange stranden. Fuengirola ligt ingeklemd tussen Torremolinos in het noorden en Mijas in het westen en zuiden. De gemeentegrond vormt een smalle strook langs de kust en de gemeente telt maar liefst zeven kilometer zandstrand. Dat feit heeft ervoor gezorgd dat het bevolkingsaantal in de laatste halve eeuw is verviervoudigd en tegenwoordig op ruim 75.000 ligt. Onbebouwde plekjes zul je in Fuengirola dan ook niet veel vinden.

 

De twintigste-eeuwse zonzoekers waren bepaald niet de eersten die Fuengirola ontdekten. Het waren de Feniciërs die de nederzetting stichtten en na hen kwamen Romeinen, Byzantijnen, Westgoten en Moren, totdat het kasteel Sohail en de nederzetting aan de rivier de Fuengirola in 1485 werden veroverd door de christenlegers. Fuengirola was vervolgens gedurende diverse eeuwen het vissersgedeelte van de nabije plaats Mijas tot het in 1841 een onafhankelijke gemeente werd. In de 20e eeuw groeide het vissersdorpje van weleer uit tot een bruisende toeristenstad.

In het huidige Fuengirola zijn er diverse archeologische vindplaatsen die getuigen van dit rijke verleden maar Fuengirola is toch vooral een moderne kustplaats met een heerlijke strandpromenade, talloze hotels en restaurantjes en een groot aanbod aan winkels en diensten. Op en rondom de Plaza de la Constitución en de nabije Plaza de los Chinorros vind je veel restaurants en bars waar een grote selectie aan tapas wordt geserveerd. Verse vis die regelrecht uit de haven komt, staat bij veel van die zaken op de menukaart. De wijk Los Boliches met het gelijknamige strand is enorm sfeervol en relatief rustig en liefhebbers van historie kunnen de ruïnes van het al genoemd kasteel Sohail bezoeken. Dit Moorse fort stamt uit de tiende eeuw en ligt op een heuvel ten zuiden van de stad, vlakbij de plek waar de rivier in zee uitmondt. Samen met het spectaculaire dierenpark Bioparc Fuengirola is het kasteel de meest bezochte bezienswaardigheid van de stad.