Facebook LinkedIn Mail Twitter WhatsApp

Water en gezondheid speelden altijd een belangrijke rol in dit kleine bergdorpje. Dit heeft alles te maken met de warmwaterbronnen van Aigues waar een geneeskrachtige werking aan werd toe geschreven. Water was dus de reden dat er rond het jaar 1800 een prachtig badhuis het “ Balneario” gebouwd werd waar welgestelde Spanjaarden zich lieten verwennen.

In 1936 kreeg het badhuis van Aigues de functie van ziekenhuis voor kinderen die aan tuberculose leden. Na de burgeroorlog werd het gebouw aangekocht door de staat en weer als badhuis in gebruik genomen.

Nu roept het gebouw alleen nog herinneringen van vergane glorie op. Alle bijgebouwen zijn gesloopt en er wordt geprobeerd het hoofdgebouw nog te redden. 

De bomen op de berg “Cabezon de Oro” bij het dorp zorgen voor een ongekend stukje groen Alicante. Een gebied van pure rust op 350 meter boven de Middellandse Zee zeespiegel en op slechts 23 kilometer vanaf de stad Alicante.

Het aantal inwoners van het dorp Aigues begint weer te groeien. De teller stond in 2011 op 1118. Deze groei heeft vooral te maken met het feit dat veel buitenlandse huizenkopers Aigues hebben ontdekt. 

Nog even over de plaatsnaam.

Ooit was het  Aguas de Busot of Aigues de Busot of  Aguas of  Aigues. Maar sinds 1996 zijn de geleerden het eens, het moet Aigues zijn. (Maar dat is dan wel Valenciaans) 

Huizen prijzen en bebouwing in Aigues:

In het dorp hoofdzakelijk antieke dorpshuisjes. Rondom het dorp vrijstaande woningen op grote percelen, vaak vanaf 5000 m2. De prijzen zijn zeer afhankelijk van de ligging en bewegen zich tussen de 100 en 400 duizend euro.