Skip links

Verwachting voor de Spaanse huizenmarkt in 2021

Header2021

Terugblik prijsontwikkeling laatste kwartaal 2020

De prijzen voor bestaande huizen stegen in november 2020 na 11 maanden van dalingen weer voor het eerst. Het is weliswaar een kleine eerste stijging (0,7%) van de woningprijs die in de maand november van dit jaar werd gemeten. Maar het maakt een einde aan een reeks dalingen van 11 maanden op een rij sinds december 2019.

In Spanje presenteerden twaalf autonome regio's in november 2020 positieve maandelijkse gegevens. Vier van die 12 regio's lieten een stijging zien van meer dan 1%: Catalonië (2,8%), Aragón (2,1%), Extremadura (1,8%), La Rioja (1,1%). Er waren nog 4 autonome regio's waar de prijs van woningen in november daalde: Castilla-La Mancha (-2,7%), Navarra (-2,5%), Madrid (-0,6%), Canarias (-0,4%) en País Vasco (-0,4%).

4 autonomen regio's met een stijging van meer dan 1%

4 autonome regio's waar de prijs van woningen in november 2020 daalde:

De vraag op de Spaanse woningmarkt blijft in 2021 sterk.

Met name huizenkopers uit de Noord Europese landen zitten in de wacht om te kopen. Er is duidelijk belangstelling van kopers. Maar aspirant kopers worden op dit moment afgeremd door extra gezondheid controles waar ze aan moeten voldoen om Spanje in te reizen.

Factoren die de Spaanse onroerend goed markt in 2021 positief beïnvloeden

De Spaanse onroerend goed markt zal daarom op korte termijn weer terugkeren naar het beeld van begin jaar 2020. Dit op voorwaarde dat de ontwikkeling van de pandemie zonder heropleving naar beneden blijft gaan.

S&P verwacht dat de huizenprijzen in Spanje al in 2021 zullen stijgen

Volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) is er in de Eurozone gemiddeld ongeveer 25% van het gezinsinkomen gespaard. Als in 2021 de uitgestelde vraag naar woningen wordt ingehaald is er meer spaargeld beschikbaar om woningen te kopen. De huizenprijzen zullen daardoor stijgen volgens de kredietbeoordelaar.

Verwachte prijsontwikkeling over heel Spanje in 2021

Het jaar 2020 zal naar verwacht afsluiten met een daling van 5%, gemiddeld genomen over heel Spanje. Voor het jaar 2021 verwacht ik gemiddeld over heel Spanje gezien een pas op de plaats.

Per regio lopen de verwachtingen voor 2021 erg uiteen

Er is een kleine plus te verwachten in de gebieden waar buitenlandse huizenkopers een groot deel van de markt voor hun rekening nemen. In het binnenland valt een kleine daling te verwachten. Hoofdzakelijk in de markt voor kleine bestaande woningen.

De prijsontwikkeling zal zeer verschillend zijn afhankelijk van het type woning en waar het huis zich bevindt

Hoe lang duurt het totdat de huizenverkoop weer op gang komt ?

Voorlopig is de voorspelling dat de huidige situatie op de huizenmarkt aanhoudt tot en met de eerste 2 maanden van 2021. Daarna zal de huizenmarkt weer opleven en de achterstand in het aantal woningverkopen van het verloren jaar 2020 weer inhalen.

Alles zal afhangen van hoe de gezondheidscrisis zich ontwikkelt. Komt er tijdig een vaccin? En hoe de economie daar in de komende maanden op zal reageren.

Geraadpleegde bronnen voor dit artikel:
Spaanse bureau voor statistiek.
Publicaties beroepsvereniging Spaanse notarissen.