Skip links

Spanje niet langer het zwarte schaap

Zwarte schaap

Spanje niet langer het zwarte schaap. Lees hier waarom investeerders Spanje weer zien zitten.

Spanje is niet langer het zwarte schaap maar wordt door investeerders nu gezien als de stijgende ster aan de vastgoed hemel. Dit schrijft Price Waterhouse Coopers (PWC) in een rapport over de tendens in de onroerend wereld.
Het rapport meldt dat sinds Sareb ( Banco malo) is begonnen met de uitverkoop van probleem vastgoed, er een run van durfinvesteerders is gekomen op onroerend goed. Vooral de regio Madrid en Barcelona zijn hot.

Spaanse onroerend goedmarkt opgwewaardeerd.
Volgens het rapport zal het niet lang duren totdat traditionele institutionele beleggers zullen volgen omdat ze niet achter kunnen blijven bij durfinvesteerders. Je kunt er dus gerust op rekenen dat de prijzen van onroerend goed in Spanje zeker zullen stabiliseren of zelfs zullen stijgen.
De Spaanse vastgoedmarkt wordt door alle rating bureaus opgewaardeerd. Zelf het voorzichtige rating bureau Moody's krijgt weer vertrouwen in Spanje artikel in Nu.nl
Was het advies tot nu toe "niet investeren" wordt het nu "goede investeringsmogelijkheden"

Beleggers vallen over elkaar heen.
Dat er in 2013 voor 12 keer zoveel in Spaans onroerend goed werd geïnvesteerd zegt mij op zich al voldoende. Het geld keert duidelijk terug naar de onroerend goed sector in Spanje.

Prijzen kelderen niet meer.
In 2013 is er een einde gekomen aan de ongeremde prijsdalingen.
De daling van de prijzen bedroeg in 2013 nog maar 1,25 procent. Vergelijk je dit met de daling van het jaar daarvoor. Toen verdampte er nog 13 procent van de prijs, dan is dit te verwaarlozen.

Herstel ingezet.
Voorzichtig herstel zette zich al vanaf oktober tot december 2013 in.
De gemiddelde woningprijs over heel Spanje steeg toen al met 2,1 procent.

Verkochte aantallen liggen nog laag.
Het aantal verkochte woningen ligt nog wel erg laag. 329.146 overdrachten in 2013. Het laagste aantal sinds het aantal overdrachten wordt bijgehouden, dat is het jaar 2004.

Buitenlandse huizenkopers.
Buitenlandse huizenkopers waren goed voor 13 procent van dit aantal woning aankopen.
Op plaats 1 de Engelsen, goed voor 15 procent, gevolgd door de Fransen met 9,5 procent. België doet met 7,26 procent sterk mee op een derde plaats.

De aankoop door buitenlanders ligt veel hoger dan voor de crises op de Spaanse huizenmarkt.

De buitenlandse huizenkopers verdelen zich in 2 groepen.
Toeristische aankopen.
Dit zijn de buitenlandse huizenkopers op zoek naar een tweede woning in deze goedkope markt. Het zwaartepunt van deze aankopen ligt aan de Middellandse Zee kust.

Aankopen door beleggingsfondsen.
De grootste beweging komt vanuit buitenlandse beleggingsfondsen of vermogende privé personen. Deze partijen zoeken de markt af naar zwaar afgeprijsd hoogwaardig onroerend goed. Het gaat dan om beleggingsobjecten zoals winkelcentra, kantoorpanden en complete woonblokken.

Om bij de schapen te blijven.
Er zijn dus al wat schapen over de dam. Meestal volgen er dan meer.