Skip links

Spanje creëert zijn Bad Bank “ Banco Malo”

Spanje creëert zijn Bad Bank Banco Malo

Een bank die alle besmette leningen en probleem onroerend goed in Spanje onder zijn hoede neemt. Hoe gaat dat in zijn werk?

Spanje creëert zijn Bad Bank “ Banco Malo”
Terwijl heel Europa vakantie vierde hebben ze in Spanje achter de schermen rustig door gewerkt. De Spaanse regering creëerde een bank die alle besmette leningen opkoopt. Dit werd gisteren bekend gemaakt door de Spaanse minister van economische zaken, Luis de Guindos. Deze bank krijgt de naam “ Banco Malo” de Spaanse vertaling voor het begrip Bad Bank dat samen met de problemen kwam overwaaien vanuit Amerika.

Haal de problemen weg en neem 15 jaar de tijd voor de verkoop
Het idee is niet gek. Haal al het onroerend goed met probleem hypotheken weg bij de banken en zet ze apart. Vervolgens wacht je betere tijden af en zet het aanbod geleidelijk aan terug in de markt. De horizont ligt op 15 jaar.

Welke waarde hangen ze aan het probleem vastgoed.
De waarde waarvoor de besmette vastgoedportefeuilles door de “ Banco Malo” bij de banken met problemen zullen worden weggekocht zal het prijsniveau van rond de Euro wissel zijn. De luchtbel die is ontstaan in de periode 2001 tot 2007 en de crises heeft veroorzaakt moet er weer uit.

Het geld komt uit Europa
Het geld dat nodig is om dit probleem vastgoed weg te kopen bij de banken komt uit de 110 miljard bankensteun die Spanje van de Europese Centrale Bank (ECB) gaat ontvangen.

Veel banken verdrinken langzaam in het onroerend goed
Normaal verdient een bank zijn geld met het uitlenen van het geld van zijn spaarders. Maar doordat steeds meer projectontwikkelaars en woningbezitters hun verplichtingen niet meer nakomen, verdrinken veel banken langzaam in het al het onroerend goed dat ze hierdoor in hun handen krijgen. Dit werkt zo verstikkend dat de bank zijn normale activiteiten en functie niet meer kan uitvoeren. Doordat de “ Banco Malo” het onroerend goed wegkoopt bij deze bank krijgt deze weer lucht op normaal te functioneren.

Het idee en het model zijn niet nieuw
Het idee en het model zijn niet nieuw, de Amerikanen de Duitsers en Ieren deden het al een paar jaar geleden. In 2008 was Duitsland de eerste in Europa met de Westdeutsche Landesbank, met een vastgoed portefueille van 85 miljard. In Ierland had de bank Anglo Irish, tegenwoordig de Irish Bank Resolution Corporation, een bedrag rond de 50 miljard nodig van Europa voor dezelfde constructie.

De officiële afkorting voor de naam van de bank is "Sareb"
De officiële naam voor deze bank is eigenlijk “ Sociedad de Gestión de Activos Proecedentes de Reestructuración Bancaria" (Sareb). Een hele momdvol daarom zul je deze benaming weinig tegen gaan komen. Hoewel de minister Guindos er niet zo blij mee is zal het wel gewoon “Banco Malo” Bad Bank worden.