Skip links

Een huis in Spanje kopen, verwachting huizenmarkt 2022 Spanje

Header2022

Hoe zal het kopen van een huis in Spanje eruit zien in 2022?
Is er een risico van een nieuwe onroerend goed bubbel?
Komt er een booming vraag naar woningen aan de Spaanse kusten?

Na de strenge lockdown die Spanje kende in 2020 is de vraag naar huisvesting in Spanje sterk gestegen. Veel van de transacties die in het jaar van de lockdown niet konden worden gesloten, vonden plaats in 2021.

Maar hoe gaat het verder in het jaar 2022?

Je leest het in dit artikel.

Terugblik op het jaar 2021.
Het jaar 2021 werd afgesloten met het hoogste aantal woningverkopen van de laatste tien jaar.

Na de lockdown van 2020 is de vraag naar huisvesting in 2021 in volle hevigheid losgebarsten, veel van de deals die in het eerste pandemie jaar niet konden worden gesloten, kwamen in 2021 op gang. Door deze inhaalslag met daarbovenop de groeiende vraag naar woningen werd 2021 een recordjaar voor de huizenverkoop in Spanje.

Sinds het begin van het voorjaar van 2021 zijn er in Spanje meer woningen verkocht dan op het hoogtepunt van de vastgoed boom in 2008.

Het jaar 2021 werd afgesloten met meer dan 580.000 verkochte woningen. Het hoogste aantal van de afgelopen tien jaar. Dicht in de buurt van het topjaar 2008 met 600.000 verkochte woningen.

3 factoren die woningprijzen in Spanje in 2022 zullen beïnvloeden.

Meer kopers dan aanbod
In 2022 zal de vraag naar woningen is Spanje blijven toenemen. Het aanbod van nieuwbouwwoningen groeit onvoldoende en blijft achter bij de vraag. Die vraag is het viervoudige van de aantal woningen dat in 2022 opgeleverd gaat worden.

Stijgende bouwkosten
De stijgende grondstofprijzen maken dat de bouwkosten met 8% zullen stijgen. Van deze stijging zal bijna de helft worden doorberekend in de verkoopprijzen van nieuwbouw woningen.

De terugkeer van buitenlandse kopers
De grote verrassing van 2022 zal de hausse in tweede woningen zijn. De grote comeback zal vooral te zien zijn aan de Middellandse Zee kust.

De terugkeer van buitenlandse huizenkopers zal hier mede de oorzaak van zijn. In de eerste zes maanden van het jaar 2021 zijn de huizen aankopen in Spanje door buitenlanders met 47% gestegen tot bijna 48 .000 transacties. Dit nadat de internationale huizenmarkt in 2020 door de beperkingen op mobiliteit bij helemaal tot stilstand was gekomen.

In Malaga worden nu al meer nieuwbouw appartementen verkocht dan in de hele stad Barcelona.

In de steden Almería, Cádiz, Palma en Alicante werden in november meer appartementen verkocht dan op het hoogtepunt van de vastgoedhausse in september 2008.

Prijs ontwikkeling voor de Spaanse vastgoedmarkt voor het jaar 2022.

Spaanse regio's met de sterkste huizenprijs stijging in 2022

Er zijn 4 gebieden in Spanje waar de stijging van huizenprijzen het meest merkbaar zal zijn in 2022.


Kansen en risico's voor de Spaanse huizenmarkt in 2022

Is er een risico van een nieuwe onroerend goed bubbel?

De huizenverkoop staat op het hoogste peil sinds de vastgoed boom van het jaar 2008. Maar anders dan toen is er nu geen overschot in het huizenaanbod in Spanje. Een mismatch tussen een te groot aanbod en een beperkte vraag in combinatie met een sterk stijgende rente zouden kunnen leiden het instorten van de huizenprijzen.
Die situatie is nu in het geheel niet in beeld.

Bouwbedrijven analyseren nu veel meer de markt. De Spaanse vastgoedsector heeft haar lesje geleerd.

Dat geldt ook voor de Spaanse banken, die niet gemakkelijk toegang tot krediet geven. Zij bieden een maximum van 80% van de waarde en stellen daarvoor tegenwoordig strenge voorwaarden.

Negatieve rente en inflatiedruk, woningen als veilige haven

Alles wijst erop dat investeringen in woningen in 2022 de grootste inflatie bescherming zullen zijn. Veel mensen zullen de sprong wagen en onroerend goed kopen.

Hun spaarcapaciteit is sinds 2020 toegenomen. Er is meer spaargeld beschikbaar dat nagenoeg geen rente meer opbrengt.

Een hoge inflatie, de afnemende beschikbaarheid van bestaande woningen en de lage rentetarieven, duwen veel investeerders in de richting van de Spaanse vastgoedsector , waardoor deze opnieuw een veilige haven wordt.

Spaans vastgoed, toevluchtsoord buitenlandse beleggers

Meer dan ooit lijken investeringen in onroerend goed een toevluchtsoord bij uitstek voor particuliere buitenlandse beleggers . Ze kopen onroerend goed waarvan zij kunnen genieten terwijl de waarde ervan stijgt. Zelfs in de meest ongunstige marktomstandigheden zal de vraag naar onroerend goed in Spanje altijd blijven bestaan.

Veranderende wensen van kopers van een huis in Spanje
Ook in 2022 verandert Covid 19 de woonwensen van huizenkopers

Net nu we het nieuwe normaal leken in te gaan, heeft de nieuwe omicron-variant de vrees voor toekomstige lockdown weer aangewakkerd. Het idee om verder van dichtbevolkte centra te gaan wonen keert weer terug in de gedachten van veel huizenkopers.

De trends die zich tijdens de pandemie aftekenden, zullen zich in 2022 voortzetten.

Een toename van de vraag naar grotere woningen in het buitengebied, om de dichte bevolking te vermijden en de frisse lucht op te zoeken.

Woningen met veel natuurlijk lichtinval en woningen met grote vertrekken zullen het meest in trek zijn. Met andere woorden, grote ramen, terrassen, balkons, kamers te gebruiken als thuiskantoor en een grote keuken zijn de nieuwe eisen van de huizenkopers in Spanje.

Deze kenmerken zijn veel gemakkelijker te vinden in nieuwbouwwoningen dan in bestaande woningen. Het is dan ook waarschijnlijk dat veel vraag zich zal richten op nieuwbouwwoningen in het buitengebied rondom de steden.

De vraag is hoeveel de gemiddelde huizenprijs in Spanje in 2022 zal stijgen.

Voorspellingen zijn moeilijker te maken omdat er momenteel verstorende factoren zijn die te maken hebben met het virus dat rondwaart over de wereld. Maar aangezien de huizenprijzen zelfs tijdens pandemie zijn gestegen, lijdt het geen weinig twijfel dat ze in 2022 zullen blijven stijgen.

Een voorzichtige prognose van de prijsstijging in 2022 voor nieuwbouwwoningen in Spanje ligt tussen de 8 en 12 procent.

Bestaande woningen zullen in de loop van 2022 een prijsstijging tussen de 6 en 10 procent laten zien.

Rinus van Vliet,
Huizen In Spanje

Bronnen die ik heb geraadpleegd voor dit artikel: het Spaanse bureau voor statistiek, publicaties beroepsorganisatie Spaanse notarissen en publicaties in de Spaanse media
.